Υγεία

Επανάσταση στη βιοϊατρική υπόσχεται το σούπερ μικροσκόπιο

Το τελειότερο οπτικό μικροσκόπιο στον κόσμο κατασκεύασαν Βρετανοί επιστήμονες. Χρησιμοποιεί το κανονικό φως και είναι τόσο ισχυρό που επιτρέπει

στους ερευνητές να βλέπουν με τα μάτια τους τούς ζωντανούς ιούς και τα βακτήρια σε δράση, καθώς και τους βιολογικούς μηχανισμούς των κυττάρων.

Η εφεύρεση δίνει ένα νέο αποτελεσματικό «όπλο» στους επιστήμονες στη μάχη κατά των ασθενειών.

Πηγή : TNSite: Επανάσταση στη βιοϊατρική υπόσχεται το σούπερ μικροσκόπιο Το μικροσκόπιο έχει την υψηλότερη ανάλυση που έχει ποτέ επιτευχθεί από οπτική συσκευή του είδους του και αξιοποιεί μια νέο μέθοδο «χειραγώγησης» του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Αντίθετα με τα πιο ισχυρά ατομικά ή τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια (που μπορούν να «δουν» έμμεσα μέχρι και επιμέρους μόρια) ή τα μικροσκόπια φθορισμού (που χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για χρωματισμό των «στόχων»), το νέο οπτικό μικροσκόπιο δεν χρειάζεται να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωντανή ύλη που βρίσκεται υπό άμεση παρατήρηση με γυμνά μάτια.

Η δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν πλέον άμεσα στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρούν ζωντανούς ιούς, χωρίς να καταφεύγουν σε μέσα όπως οι χρωστικές ουσίες, θα φέρει επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και στη βιοϊατρική.

Με το νέο μικροσκόπιο μπορούν να γίνουν ορατές λεπτομέρειες 20 φορές μικρότερες και από τα μικρότερα αντικείμενα που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Τα τελευταία μπορούν να δουν σε διαστάσεις περίπου μέχρι ενός μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού), ενώ το νέο οπτικό μικροσκόπιο μπορεί να «κατέβει» μέχρι τα 50 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

malesina

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ