Υγεία

Μικροσκοπική συσκευή-χειρούργος που ταξιδεύει εντός της ροής του αίματος

Για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε όνειρο της ιατρικής και τεχνολογικής κοινότητας η κατασκευή μιας συσκευής αρκετά μικρή ώστε να έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει εντός του σώματος και να εκτελεί επεμβάσεις εσωτερικά.

Στις 21 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο ηλεκτρονικής από την ηλεκτρικό μηχανικό Ada Poon ένα μικροσκοπικό μηχάνημα με τη δυνατότητα να κατευθύνεται ασύρματα ενώ βρίσκεται εντός της ροής του αίματος. Η Poon που είναι επίσης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ προετοιμάζει ένα καινούριο μάθημα με θέμα ιατρικές συσκευές που μπορούν να εμφυτευτούν ή να χορηγηθούν με ένεση μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το μάθημα αυτό θα βοηθήσει να γίνουν πιο ευρέως γνώστες και να αναπτυχθούν καινούργιες τέτοιες συσκευές.

Ο αριθμός των διαφορετικών εφαρμογών που έχουν αυτές οι συσκευές τις έχουν φέρει στο προσκήνιο της παγκόσμιας επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας. Μέχρι τώρα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στάσιμες, εμφυτεύσιμες συσκευές όπως βηματοδότες, ανιχνευτές πιέσεως ή χημικών και τροφοδότες φαρμάκων. Η διαφορά της συσκευής της Poon είναι η δυνατότητα της να κινείται ελεύθερα και να το κάνει αυτό χωρίς να περιέχει μπαταρίες. Όλη η ενέργεια που καταναλώνει παρέχεται ασύρματα.

Το κύριο πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της συσκευής της Poon ήταν η ασύρματη τροφοδοσία με ενέργεια. Μέχρι τότε ήταν γνωστό ότι τα ραδιοκύματα που είναι ικανά να μεταφέρουν ενέργεια ασύρματα σε υψηλές συχνότητες δεν διαπερνούσαν τον ανθρώπινο ιστό. Επίσης ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγο του μεγέθους της κεραίας/ πομπού που πρέπει να αυξηθεί ώσο μειώνεται η συχνότητα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα απέφερε η χρήση πολύ υψηλότερων συχνοτήτων από προηγουμένως για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε και στη μείωση του μεγέθους του πομπού που βρίσκεται πάνω στη συσκευή.

Η ερευνήτρια παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει 2 συσκευές διαφορετικού τύπου με δυνατότητα κίνησης αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση και πολλές εφαρμογές τους να ανακαλυφθούν ακόμα μέχρι να είναι έτοιμα για πραγματική ιατρική εφαρμογή.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ