Υγεία

Θερίζει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην άγνοια ζουν οι ασθενείς

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Στην αρχή φαίνεται βουνό ακόμα και η διάνυση λίγων μέτρων. Στη συνέχεια φαίνεται αδύνατη η ανάβαση των σκαλιών η αναπνοή δεν είναι βαθειά ο αέρας δεν γεμίζει τα πνευμόνια. Ο βήχας κλείνει την ανάσα πολύ συχνά. Η ποιότητα ζωής συνεχώς δυσχεραίνει. Αυτή είναι η ζωή των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια τη γνωστή ΧΑΠ αλλά δυστυχώς όταν βρουν τον γιατρό για την κατάλληλη διάγνωση είναι ήδη αργά. Εχουν επιφέρει οι ίδιοι οι ασθενείς μόνοι τους τις περισσότερες βλάβες κυρίως λόγω του τσιγάρου. Συχνά όμως επίδραση έχει και το εργασιακό περιβάλλον.

Υδρατμοί, πολύ σκόνη, μολυσμένη ατμόσφαιρα. Ολα συμβάλλουν στο να κλέινουν επικίνδυνα οι πνεύμονες.

Φέτος η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), αποτελεί έναν από τους επίσημους υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται στη χώρα. Στους πρόσφατους σταθμούς της εκστρατείας, στο Run Greece Ιωαννίνων και Καστοριάς, η προσέλευση του κοινού ήταν για άλλη μία φορά εντυπωσιακή. Οι κάτοικοι των δυο πόλεων ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 220 δωρεάν σπιρομετρήσεις από πνευμονολόγο και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Photo 2

Η εκστρατεία «Αναπνέω» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ως επίσημος υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ, προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας1. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες)2.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ1. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Επόμενος σταθμός της εκστρατείας «Αναπνέω» είναι τα Κύθηρα. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις.

medicalland.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ