Βιβλία

Δυνάμωσε την ψυχή σου : ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε

Τίποτε ιδιαίτερο. Λίγες εκπομπές που κάναμε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία", στους 91,2 Fm , γραμμένες τώρα σε κείμενο κάπως συμμαζεμένο, μαζί με τα αντίστοιχα ακουστικά cd, ώστε να μπορείς και να ακούς και να διαβάζεις.

Κάναμε παρέα αρκετές ώρες μαζί.  Πολλές φορές μες στη βδομάδα. Αν ήταν να βάλω και σελιδοδείκτη σ’ αυτή την έκδοση, ξέρεις τι θα ‘βαζα;

Ένα απ’ τα χαρτομάντηλά σου. Αυτά, τα δακρυσμένα σου. Μου ‘πες πολλές φορές ότι ακούγοντας τα φτωχά μου λόγια έκλαψες αρκετά. Ζήσαμε συντροφιά στιγμές αυτογνωσίας, ειλικρίνειας, προσευχής κι ελπίδας.

Το ζήτησαν πολλοί να γίνει αυτή η έκδοση. Σιγά το πράμα, δηλαδή. Λες και δεν τα ξέρεις όλα. Όλα τα ξέρεις, πίστεψέ με. Απλά, θες να τ’ ακούς κάπως αλλιώς. Θες το φάρμακο, μα σε σιρόπι γλυκό.  Δεν αντέχεις ενέσεις, χειρουργεία, πικρές γεύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι εσύ είσαι που με πλουτίζεις. Μου δίνεις ακατέργαστα κομμάτια χρυσό κι ασήμι και πολύτιμους λίθους. Κι εγώ τα παίρνω και τα επεξεργάζομαι και στα δίνω λίγο πιο ποιητικά, λογοτεχνικά.

Να ‘ναι καλά κι ο Βασίλης Χατζηνικολάου που με βοηθά με τη μουσική  του, ισορροπεί και τον ήχο, ντύνει και τα λόγια μου με μελωδικό χαλί, για να πατά η ψυχή σου μαλακά, να μην πονά μ’ αυτά που ακούει.  Και γι’ αυτό μετά σ’ αρέσουν και σε παρηγορούν.

Πάντως η πρώτη ύλη, δική σου είναι. Μόνο που δεν το ξέρεις. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι το μήνυμα, το τηλέφωνο,  ο αναστεναγμός και  το δάκρυ σου, η αγωνία και η απορία σου, ο καημός κι η πίκρα σου, μπορούν να γίνουν εκπομπή.

Μου μιλάς με θλιμμένη ψυχή, κι εγώ αυτό που μου ‘πες το κάνω εκπομπή. Έτσι μου βγαίνει. Μαζεύω  τα σκοτάδια και τις σκιές της ζωής μου και της ζωής σου και τα βάζω μπροστά στο Φως του Χριστού, κι ακριβώς επειδή είναι αληθινά αυτά που μου λες και δεν υποκρίνεσαι, βγαίνει μετά κάτι αληθινό.

Βγαίνει ελπίδα μέσα απ’ τον πανικό, ειρήνη μέσα απ’ την αντάρα, ησυχία και εμπιστοσύνη, μέσα από κραυγές απελπισίας.

Σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την αγάπη, τη συγχώρεση που μου δίνεις. Ο Θεός να σε ευλογεί πάντα, να σου πλαταίνει το μυαλό, να βλέπεις μακριά, καθαρά, ταπεινά.

Όλα θα πάνε καλά, όλα τα δύσκολα κι οι κρίσεις θα περάσουν. Η  αγάπη κι ο Χριστός θα μείνουν για πάντα, κι εμείς μαζί τους.

Αυτά που λέγονται προφορικά στην εκπομπή, δύσκολα μεταφέρονται στο χαρτί. Ο τρόπος, ο τόνος της φωνής, τα κενά, η χροιά, δύσκολο να αποτυπωθούν στην μεταφορά που επιχειρούμε εδώ, σε γραπτό λόγο. Μα δεν πειράζει. Φτωχή μεταφορά, φτωχών λόγων.

Στο τέλος πάλι μια φτώχεια μένει, για να φανερώσει ότι τελικά αυτό που πλουτίζει τα πάντα στη ζωή είναι η αγάπη που περιβάλουμε τα πράγματα. Με την αγάπη, και τ’ ασήμαντα γίνονται σημαντικά. Και τ’ αθέατα, θεατά.

Ευχαριστώ πολύ το σωματείο ¨Παναγία Γάλαξα, η Θαλασσοκρατούσα¨, που ανέλαβε την έκδοση των εκπομπών σε βιβλίο καθώς και όσους κι όσες βοήθησαν να αρχίσει η εκδοτική αυτή προσπάθεια. Ευχαριστώ όσους έγραψαν, διόρθωσαν, επιμελήθηκαν και καλλιτέχνησαν το βιβλίο αυτό.

Τα έσοδα απ’ το βιβλίο αυτό κι όσα θα ακολουθήσουν, θα διατεθούν όλα για να τελειώσει ο ναός και οι γύρω χώροι στο ησυχαστήριο που ετοιμάζουμε, στο Γαλαξείδι Φωκίδας, δίπλα στους Δελφούς και την Αράχωβα.

Στο λέω για να ξέρεις. Εκεί, ελπίζω, οι  εκπομπές που θα ετοιμάζονται να ‘χουν περισσότερο φως, περισσότερη θέα στον Ουρανό και το γαλάζιο του. Καθότι στο Γαλαξείδι, στην Παναγία τη Θαλασσοκρατούσα, το μάτι βλέπει μόνο φως, ουρανό, θάλασσα και βουνά.

Αν θες να εύχεσαι κι εσύ για μένα κάτι, ας είναι αυτό : να κάνω κι εγώ διαρκώς το αθέατο πέρασμα απ’ το φαίνεσθαι, στο είναι. Η προσευχή σου αυτή ίσως  με πονέσει αρκετά, μα αξίζει. Σ’ ευχαριστώ.

Έκδοση : Σωματείο, Παναγία Γάλαξα, η Θαλασσοκρατούσα

π. Ανδρέας Κονάνος

πληροφορίες για παραγγελίες θα βρείτε στο :atheataperasmata.com/pandreas

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ