Πολιτική

«Καίει» ο Καπελέρης τον Παπακωνσταντίνου: «Ποια λίστα λαγκάρντ; 10 ονόματα μόνο μου έδωσε να ελέγξω!»

pap

Καταπέλτης η απολογία του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Καπελέρης «έδωσε στεγνά» στους ανακριτές διαφθοράς τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος ουδέποτε τον ενημέρωσε για τη λίστα και ουδέποτε του ζήτησε να ελέγξει φορολογικά τα άτομα που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή, πέρα από δέκα μόνο ονόματα της αποκλειστικής αρεσκείας του υπουργού.

Με ποια κριτήρια, άραγε, επέλεξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ τα εν λόγω 10 πρόσωπα, ενώ άφησε την άκρη τα υπόλοιπα 2000 της λίστας Λαγκάρντ; Μήπως ήταν «ενοχλητικά» για την κυβέρνηση ΓΑΠ;

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελέρης στο απολογητικό του υπόμνημα, απόσπασμα του οποίου μεταφέρει αυτούσιο το pentapostagma.gr, υποστηρίζει τα εξής: «Δεν έλαβα ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνω φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβα εντολή να ελέγξω το φορολογικό προφίλ 10 και μόνο προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να μου γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας. Επίσης δεν μου αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών. Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσα για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός όμως είπε ότι θα αποφασίσει ποιά υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησα από το ΣΔΟΕ, χωρίς να μου έχει δοθεί καμιά εντολή σχετικά με το θέμα αυτό«.

Μετά την απολογία του, ο κ. Καπελέρης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αύριο απολογείται ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης.

Φαίνεται, πάντως, πως μετά την κατάθεση του Καπελέρη, τα πράγματα θα είναι «σκούρα» για τον πρώην ΥΠΟΙΚ. Το σημαντικό, όμως, είναι να θυμόμαστε και ποιανού υπουργός ήταν, γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν μόνος στην κυβέρνηση, ούτε στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ…

Διαβάστε επίσης:

Εν είδη γκάνγκστερ οι Ε.Βενιζέλος και Γ.Παπακωνσταντίνου απειλούν δημοσίως την εισαγγελέα με «ξήλωμα»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ