Πολιτική

Συρία: Μας καθυστέρησαν για να εμποδίσουν τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν

ΦΩΤΟ ΤΟΥ SANA

Bρυξέλλες, Πορφύρης Δ./Σταφυλά Π

Το αεροπλάνο που μεταφέρει την συριακή αντιπροσωπεία για το Montreux της Ελβετίας όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη για το συριακό αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Αθηνών πριν από λίγο μεταδίδει το AFP.Kαθηλώθηκε για 5 ώρες. Επίσημη συριακή πηγή επιβεβαιώνει την είδηση.

To  κρατικό συριακό SANA αναφέρει ότι η εγκλωβισμένη αντιπροσωπείας της στο αεροδρόμιο των Αθηνών πληροφόρησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για το συμβάν και εκείνο με τη σειρά του υποσχέθηκε ν΄αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος. Το ίδιο ειδησεογραφικό αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της καθήλωσης της συριακής αντιπροσωπείας καθ΄οδόν προς Γενεύη:

Η πολύωρη αυτή καθυστέρηση είχε σαν αποτέλεσμα ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας στην αποστολή Walid Mouallem να μην έχει το χρόνο να συναντήσει στο  Montreux τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-Μoon την παραμονή της πιο κρίσιμης Διάσκεψης  αυτή της Γενεύη 2 για την τύχη του έθνους του.Σε μια τέτοια σύσκεψη είναι ευνόητο ότι πολλές διεργασίες -ίσως οι σημαντικότερες- γίνονται στο περιθώριο αυτών των διασκέψεων.

"Το αεροπλάνο αναχώρησε", ανέφερε  στο AFP  η επίσημη συριακή πηγή που προγενέστερα είχε επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται  τον ανεφοδιασμό καυσίμων ενώ αντίθετα η Αθήνα έκανε λόγο για διαδικαστικό θέμα "ελέγχου" εξ αιτίας των τιμωριών που έχουν επιβληθεί στο συριακό κράτος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού Υπ.Εξ. Κ.Κούτρας είχε νωρίτερα δηλώσει σύμφωνα με το Reuters " ότι το θέμα κανονίστηκε. "

Ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ελληνική εταιρεία αρνήθηκε τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους επικαλούμενη ότι εφαρμόζει το εμπορικό embargo που έχει επιβληθεί στην πολύπαθη Συρία από την ΕΕ.

Το Itar- Tass  αναφέρει ότι ο έλληνας Υπ. Εξ δήλωσε πως οι τοπικές αρχές πράτουν τα προβλεπόμενα και στην περίπτωση αυτή  «εφαρμόζουν την διαδικασία του διεθνούς εμπορικού αποκλεισμού (international  embargo) και μετά την ολοκλήρωσή της το αεροπλάνο θα απογειωθεί κανονικά " .

Πρώτο θέμα σε μεγάλα ειδησεογραφικά η Αθήνα και οι οχλήσεις ,παρεμπόδιση στη συριακή αντιπροσωπεία.

Πηγές: SANA,The Wall Street Journal,RT,The Voice of Russia,Le Nouvel Observateur

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ