Πολιτική

ΤΑ «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ –  Τα 4 μέτρα που ζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς από τον Αλέξη Τσίπρα

 

Τα «προαπαιτούμενα» για την εξαγωγική οργάνωση της χώρας.

«Ο φετινός Σεπτέμβριος θα πρέπει να σηματοδοτήσει την επανέναρξη ενός ενάρετου κύκλου ανόδου της πραγματικής οικονομίας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Όπως είπε, «ο ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης και η διατήρηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις θέσεις ευθύνης που είχαν αναλάβει τους προηγούμενους μήνες, καθώς και η πλαισίωση -σημαντικών για την εξωστρέφεια της οικονομίας- χαρτοφυλακίων με νέα πρόσωπα τα οποία διαθέτουν αντίστοιχη εμπειρία, είναι βήματα προς την κατεύθυνση της άμεσης ενεργοποίησης του κυβερνητικού έργου για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και εταίρους της χώρας».
«Ωστόσο», συμπλήρωσε η ίδια, «παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου θα πρέπει να προχωρήσουν και δράσεις σταθεροποίησης του επιχειρηματικού κλίματος, με όρους αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να σημάνει το οριστικό τέλος μιας παρατεταμένης συνθήκης πολιτικής αστάθειας, με χαρακτηριστικά διαρκούς προεκλογικής περιόδου, που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας». Ο ΠΣΕ τονίζει ότι, σύμφωνα με την εξαγωγική οργάνωση της χώρας, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσει σε:

1. Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ειδικά με επέκταση δυνατότητας ανάληψης μετρητών από εμβάσματα εξωτερικού για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται ήδη από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
2. Άρση του ιδιότυπου καθεστώτος εσωτερικής παύσης πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που πλήττει την πραγματική οικονομία και, ειδικά, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τις πολύμηνες καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ.
3. Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και δρομολόγηση απορρόφησης της αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε. (πακέτο Γιούνκερ).
4. Εισαγωγή αποτελεσματικής ρύθμισης στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

 

Financial Box.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ