Πολιτική

 LE MONDE: «Η ΘΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ Η ΤΟ VAROUFEXIT ΦΕΡΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;» – Ένα βήμα πριν τη συμβιβαστική λύση Ελλάδα και θεσμοί

Ένα βήμα πριν τη συμβιβαστική λύση Ελλάδα και θεσμοί.

«Η θερινή ραστώνη ή μήπως η απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη και η αντικατάστασή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ευθύνεται για το γεγονός ότι Ελλάδα και Θεσμοί είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας;». Το παραπάνω διερωτάται σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία μέσα από την ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς και σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, «αν όχι αισιόδοξη».
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές αναμένουν πως η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να υπογραφεί το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου ή το πρωί της 11ης Αυγούστου.
Στο σημείο αυτό η «Le Monde» παραθέτει τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με τον οποίο «οι διαπραγματεύσεις είναι στην τελική ευθεία». Αλλά και μια ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι «η πρόοδος είναι αναμφισβήτητη», τονίζοντας πως όλοι δούλεψαν σκληρά για μια συμφωνία και με σκοπό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η ήρεμη σημερινή κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της έρχεται σε αντίθεση με την ταραγμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων δύο μηνών, μια περίοδος κατά την οποία επικρατούσε ο φόβος του Grexit. Σύμφωνα, πάντως, με τη Le Monde το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα «σφιχτό» με την Αθήνα και τους πιστωτές της να πιέζονται να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση πριν τις 20 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ