Πολιτική

Αναδρομικοί φόροι δωρεάς και στις λίστες γάμου!


«Παράθυρο» για να επιβάλει ακόμα και αναδρομικούς φόρους σε... λίστες γάμων, για όσους παντρεύτηκαν από το 2001 και μετά, ανοίγει η εγκύκλιος του υπουργείου... Οικονομικών για τους ελέγχους σε όσους μετέφεραν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, καταργεί εμμέσως και την απαλλαγή από ελέγχους «πόθεν έσχες» για όσους επικαλούνται εισοδήματα από την πώληση κρατικών ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή μετοχών.

Όσοι πέσουν στην παγίδα της εφορίας και δεν προσκομίσουν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία, απειλούνται με κατάσχεση του 30% τουλάχιστον των ποσών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- όσοι επικαλούνται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου - δώρα γάμου, ελέγχεται αν ο ισχυρισμός είναι αληθής και ότι πράγματι τα λεφτά αυτά μπήκαν στο λογαριασμό από τρίτους, μέσα στους τελευταίους δύο μήνες προ του γάμου τους.

Το βάρος της απόδειξης το φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος, προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο, όπως π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν, έως και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι το γράμμα του νόμου θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα μόνο σε εκείνους για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι αδικαιολογήτως έβγαλαν υψηλά ποσά στο εξωτερικό (τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν) και απλώς προσπαθούν να καλύψουν τα... ίχνη τους με την επίκληση της «λίστας γάμου».

Επιπλέον, απειλούνται και με αναδρομικούς φόρους αφού, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην εγκύκλιο, η δήλωση «δεν αποκλείει τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς» που έπρεπε τυχόν να πληρωθεί στις περιπτώσεις αυτές.

- όσοι ισχυρίζονται πως βρήκαν λεφτά επειδή πούλησαν μετοχές (εισηγμένες ή μη), κρατικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, έρχονται αντιμέτωποι με αναδρομικούς ελέγχους «πόθεν έσχες».

Ως προϋπόθεση τίθεται ότι «η εκποίηση τους έχει λάβει χώρα πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος και εφόσον βέβαια προκύπτει από νόμιμα παραστατικά (πινακίδια αγοράς - πώλησης, βεβαίωση χρηματιστηριακής εταιρίας - χρηματιστηρίου, δήλωση απόδοσης του οικείου φόρου) στα οποία απεικονίζονται οι σχετικές πράξεις».

Αλλά ο έλεγχος δεν σταματάει εδώ: «επιπλέον, σε κάθε περίπτωση ελέγχεται η οικονομική δυνατότητα απόκτησης των τίτλων αυτών από το φορολογούμενο», σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου.

filiatranet.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ