Πολιτική

Τσίπρας: Tο 1953 δείξαμε τη μέγιστη αλληλεγγύη στη Γερμανία και αποφασίσαμε τη διαγραφή του 60% του χρέους της!

Τα πάνω-κάτω έφερε με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας από την Ελλάδα λίγο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά, δεν έχω κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αν είχε τέτοιο σχέδιο μόλις έκλεισαν οι κάλπες και ο λαός έβγαλε ως αποτέλεσμα το «Όχι» δεν θα ερμήνευε το αποτέλεσμα ως ένα αποτέλεσμα για διαπραγμάτευση, ως ένα αποτέλεσμα που δεν έχει σχέση με εντολή ρήξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως: «Η συνεδρίαση αυτή έπρεπε να γίνει πριν καιρό. Η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κλειστές πόρτες. Επί 5 μήνες η διαπραγμάτευση έγινε σε κλειστές πόρτες» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την τρόικα τονίζοντας ότι «αν η διαπραγμάτευση διεξάγονταν ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν θα είχαμε λύση εδώ και πολύ καιρό.».

«Δυστυχώς είχαμε να διαπραγματευτούμε από τη μια η Ελλάδα και από την άλλη τρεις διαφορετική θεσμοί με αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις παρά τα όσα λέγονται και είπε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Αλλιώς σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές, αλλά να διορίζονται», είπε.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΕΛΚ που είναι Γερμανός επεσήμανε ότι: «το 1953 η ευρώπη έδειξε τη μέγιστη αλληλεγγύη στη χώρα σας και αποφάσισε τη διαγραφή του 60% του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης. Ήταν η σημαντικότερη σημαντική αλληλεγγύης της σύγχρονής ευρωπαϊκής ιστορίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ