Πολιτική

Βενιζέλος: Kατά τις πρώτες 100 ημέρες η κυβέρνηση υποδύεται ότι διαπραγματεύεται

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την για υποκρισία έναντι του ελληνικού λαού και πλήρη απραξία.

Κάλεσε δε το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει «να υποδύεται ότι διαπραγματεύεται» και να θέτει διλήμματα «που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής της 25ης Ιανουαρίου».

Μίλησε δε για τις «50 αποχρώσεις του γκρι» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και αναρωτήθηκε «για ποια διαπραγμάτευση μιλάτε; Του Βαρουφάκη; Του Τσίπρα, Του Θεοχαράκη; Του Χουλιαράκη; Του Δραγασάκη; Δεν ρωτώ τι έχει γίνει με την ιστορική μορφή της κυρίας Παναρίτη για να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση».

Με παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης πως «κατά τις πρώτες 100 ημέρες η κυβέρνηση υποδύεται ότι διαπραγματεύεται. Δεν έχει υπάρξει καμία διεθνής διαπραγμάτευση παρά μόνο μια μίζερη εσωτερική εντός της κυβέρνησης και της ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που θέτει διλήμματα τα οποία υπερβαίνουν την εντολή των εκλογών…. Που επιχειρεί να θέσει το πλαίσιο για την παραμονή μιας ηγετικής ομάδας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης: «Κάθε εβδομάδα κατά τις πρώτες ημέρες υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία. Το κλίμα επιδεινώνεται μέχρι την Παρασκευή. Το Σάββατο έχουμε αδιέξοδο. Κάθε Κυριακή επι 13 εβδομάδες ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη στο Μαξίμου και εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξίας που κρατούσε λίγες ημέρες και πλέον μόνο λίγες ώρες».
Το ΔΝΤ απειλεί με ξαφνικό θάνατο

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ διεμήνυσε πως για να εκταμιεύσει τις δόσεις προς την Ελλάδα «είτε η ΕΕ θα κουρέψει το χρέος είτε η Ελλάδα θα πάρει πρόσθετα μέτρα» και υποστήριξε: «Αυτό τι θεωρείτε ότι είναι; Φιλική παρέμβαση ή απειλή ξαφνικού θανάτου με κορυφαίο παράδειγμα την Αργεντινή; Δεν είναι φιλική παρέμβαση είναι ωμή απειλή ξαφνικού θανάτου ότι θα επαναληφθεί το Αργεντίνικο παράδειγμα».

Είπε ότι η προεκλογική και μετεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναφορικά με την μη βιωσιμότητα του χρέους μετετράπη σε μπούμερανγκ καθώς «βιώσιμο είναι τεχνική ερμηνεία καθώς λογίζεται έτσι από τις αγορές, την ΕΚΤ κλπ ώστε να επιτρέπεται ή όχι η χρηματοδότηση της χώρας. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο απαγορεύει καταστατικά στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ΕΕ σε κάθε γιουρογκρουπ να επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του χρέους . Το να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είναι βιώσιμο νομικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Αν λέμε οι ίδιοι ότι δεν είναι βιώσιμο απομακρυνόμαστε από τις αγορές και υπονομεύουμε το βασικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού στόχου. Αυτοϋπονομευόμαστε».

«Καλή επιτυχία στον Δραγασάκη»

Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να έχει επιτυχή κατάληψη η συνάντηση του κ. Γ. Δραγασάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, έθεσε όμως μια σειρά από «προβληματικά» ζητήματα. «Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Τσακαλώτος είναι στην Φρανκφούρτη επιδιώκοντας συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Από την συνάντηση απουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος όμως θεσμικά θα συζητήσει με τον κ. Ντράγκι στις 11.5 στο γιουρογκρουπ. Αντιφατικά πράγματα» σημείωσε για να προσθέσει «Αυτή η συνάντηση σήμερα σε πιο πλαίσιο διεξάγεται και με ποια αξιοπιστία; Τι κάνουν οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος; Πάνε να απειλήσουν και να εκβιάσουν με κάτι που θα συμβεί στην Ελλάδα εναντίον της και με κάποιες επιπτώσεις στην ΕΕ;».

«Παν – επόπτης ο κ. Βούτσης. Πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας ο Κατρούγκαλος»

Πέραν των παραπάνω ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου παραβιάζοντας την αυτονομία των Ανεξάρτητων Αρχών και την λειτουργία της Διαύγεια. Αναφορικά με τον κ. Κατρούγκαλο είπε ότι «έχει πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας» ενώ για τον κ. Βούτση σημείωσε « Είναι εδώ και παρεμβαίνει (σ.σ. Ολομέλεια) σε όλους τους υπουργούς που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν εδώ και στον κ. Παρασκευόπουλο ως πανεπόπτης υπουργός Εσωτερικών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ