Πολιτική

Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο, αυτό είναι "κόκκινη" γραμμή

tsipras

O πρωθυπουργός, μιλώντας χθες βράδυ από τα έδρανα της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραβεί τις κόκκινες γραμμές του για κανέναν...

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, πως «λεηλάτησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση». Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι με «άνευ όρων συνθηκολόγηση», πως η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση και ότι δεν συζητά για νέο μνημόνιο, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να υιοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει συλλογική στρατηγική διαπραγμάτευσης, ανοιχτή και διαφανής απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω».

«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», παρά το «ναρκοθετημένο περιβάλλον».

Ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ.

«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.

«Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».

«Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε.

«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».

«Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.

«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.

«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η νέα ελληνική κυβέρνηση ματώνει, «για να μην ματώνει ο ελληνικός λαός» και τόνισε πως έχει καταθέσει στους εταίρους λίστα πραγματικών μεταρρυθμίσεων όπως μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας, φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε στη συνέχεια την αντιπολίτευση να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση «μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας» και «λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί».

«Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πει λέξεις όπως αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία -αλλά και Siemens, πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμη και μέσα στο Βερολίνο», ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες και το λαό, τις κοινωνικές τάξεις-θύματα του Μνημονίου να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στην εθνική αυτή προσπάθεια.

«Δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο, αυτό είναι "κόκκινη" γραμμή»

«Το όπλο μας στην διαπραγμάτευση είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του ελληνικού λαού», ανέφερε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο, σημειώνοντας πως «αυτή είναι εθνική κόκκινη γραμμή και σας καλούμε να την υιοθετήσετε».

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά, που στήριξε τον κ. Παπασταύρου, είπε ότι «άλλους 2062 Παπασταύρου έχει η Ελλάδα και θα ελέγθούν όλοι». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι προστατεύει την ολιγαρχία του πλούτου και ζήτησε την θέση του για το ζήτημα των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

«Γιατί πέντε χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν τα τέλη από τα κανάλια και έχουν σωρευθεί χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν το ζητήσατε γιατί δεν σας ενδιέφερε η στήριξη του ελληνικού λαού αλλά των καναλιών».

Παρέθεσε δε τα στοιχεία της πενταετούς λιτότητας, λέγοντας ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι 25% μείωση του ΑΕΠ, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, 3,5 εκατομμύρια φτωχοί και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να απευθύνεται στον κ. Σαμαρά λέγοντας, «αφήσατε πλεόνασμα μικρότερο κατά 2,7 δισ. ευρώ από ότι λέγατε και ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ Αφήσατε μία λίστα μνημονιακών μέτρων σκληρής λιτότητας που θα εκμηδένιζε τις επικουρικές συντάξεις, μείωση των κυρίων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση του εφάπαξ στο ένα πέμπτο αυτού που είναι σήμερα και αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον τουρισμό. Αφήσατε επίσης δεσμεύσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Μήπως το ζητούσαν κάποιοι στις τράπεζες; Σας ρωτάω ευθέως αυτές τις κόκκινες γραμμές τις στηρίζετε; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε όταν εμείς διαπραγματευόμαστε. Σας καλούμε να πάρετε θέση; μας ζητάτε να αποδεχθούμε αυτά που ήσασταν έτοιμοι να αποδεχθείτε εσείς; Περίμενα να αναγνωρίσετε τα αυτονόητα: εμείς δημιουργήσαμε το χρηματοδοτικό κενό στην χώρα σε 50 ημέρες; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι θα βγάζατε την χώρα από το μνημόνιο με στασιμότητα αντί για ανάπτυξη και με χρηματοδοτικό κενό. Όταν το 2012 εσείς είσαστε σε κρίσιμη καμπή σας δόθηκε χρηματοδοτική δυνατότητα 3,5 δισ. σε εμάς δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Εμείς έχουμε πληρώσει 6,8 δισ. χωρίς να έχουμε εισπράξει τίποτε».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δεν έφερε στην βουλή την παράταση της δανειακής συμφωνίας γιατί δεν ανέλαβε καμία νέα υποχρέωση και γι αυτό δεν την ζητούν την κύρωση ούτε οι δανειστές.

«Εάν όμως δεν ζητούν την κύρωση οι δανειστές γιατί την ζητάτε εσείς;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν έχει υπογραφεί καμία νέα σύμβαση και κανένα νέο μνημόνιο. Μην κάνετε λοιπόν φοβερές αποκαλύψεις για πράγματα που είναι γνωστά. Όταν πετύχουμε την νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους θα την φέρουμε στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών το έθεσαν στο Βερολίνο και εξήγησε ότι είπε πως το κατοχικό δάνειο έχει πρωτίστως ηθική σημασία και όχι μόνο.

Οι τόνοι κορυφώθηκαν ακόμα περισσότερο κατά την απάντηση του κ.Σαμαρά...

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ