pentapostagma-sprite
Οικονομία

Bitcoin: Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα του κρυπτονομίσματος;

Το bitcoin έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας. Η μεγάλη άνοδος στην τιμή του με τις συχνές βουτιές της, αλλά και τα αλλεπάλληλα καμπανάκια των νομισματικών Αρχών για τους κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις σε αυτό, έχουν βάλει το κρυπτονόμισμα στο επίκεντρο αναλύσεων και ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι είναι το bitcoin, σε τι εξυπηρετεί, ποιοι επενδύουν σ’ αυτό και γιατί; «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το κρυπτονόμισμα, επιχειρώντας να αναδείξουν κρίσιμες πτυχές στη λειτουργία του αλλά και τα θολά σημεία που απειλούν όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο.

Πώς λειτουργεί

Ουσιαστικά τα bitcoin δημιουργούνται (ή εξορύσσονται) από τους λεγόμενους miners ή χρήστες οι οποίοι επιλύοντας πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους συμβάλλουν στην αύξηση της ισχύος των υπολογιστών. Αυτοί οι miners ανταμείβονται για την εργασία τους στο blockchain (ένα κοινόχρηστο αρχείο συναλλαγών) με bitcoin. Η ιδρυτική ομάδα του κρυπτονομίσματος έγραψε στον κώδικα ότι ο συνολικός αριθμός bitcoin που μπορεί να υπάρξει θα είναι τα 21 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18,38 εκατομμύρια. Οπότε η εξόρυξή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιο ακριβή.

Τι επηρεάζει την τιμή του

Η τιμή ενός νομίσματος επηρεάζεται από τη ζήτηση για αυτό το νόμισμα, το οποίο είναι παράγοντας των εμπορικών ροών και των επιτοκίων που καθορίζονται από μια κεντρική τράπεζα. Το bitcoin δεν έχει τίποτε από αυτά. Χώρες και εταιρείες δεν χρησιμοποιούν bitcoin για την εξόφληση χρεών ή την αγορά αγαθών και δεν υπάρχει κεντρική Αρχή που να καθορίζει τα επιτόκια ή να αλλάζει το ποσό του νομίσματος σε κυκλοφορία. Αντίθετα, η τιμή του bitcoin καθορίζεται από την τάση της αγοράς, από τις ειδήσεις και από τεχνικές αλλαγές.

Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα

Η αξία του bitcoin δεν εποπτεύεται και μπορεί να αυξηθεί ή να πέσει πολύ σε μια μέρα. Για αυτό θεωρείται πολύ μεγάλο ρίσκο για τους πωλητές και τους αγοραστές. Επίσης στο παρελθόν το νόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες.

Εάν χαθεί ο κωδικός πρόσβασης του χρήστη ή γίνει λάθος στη συναλλαγή οι απώλειες είναι σαν να χάνει κανείς το πορτοφόλι του ή να στέλνει μετρητά σε λάθος διεύθυνση. Τα κρυπτονομίσματα δεν συγχωρούν λάθη επειδή πολλά ψηφιακά πορτοφόλια είναι κλειδωμένα μόνο με κωδικό πρόσβασης χωρίς ελπίδα να ανακτηθούν σε περίπτωση απώλειάς του. Η υποκλοπή είναι εύκολη. Για παράδειγμα, εάν το ψηφιακό πορτοφόλι είναι ξεκλειδωμένο στον υπολογιστή σας ή ο λογαριασμός είναι ανοιχτός, οποιοσδήποτε έχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή σας και ξέρει πώς να κάνει τη συναλλαγή θα μπορούσε εύκολα να αδειάσει ολόκληρο το πορτοφόλι με μερικά κλικ. Επίσης οι συναλλαγές είναι δύσκολο να καταγραφούν και οι Αρχές δεν πρόκειται να συμβάλουν στην εξιχνίαση μιας τέτοιας κλοπής.

Πού μπορεί να το φυλάξει κάποιος

Το bitcoin δεν έχει φυσικά χαρτονομίσματα ή κέρματα. Δεν μπορεί κανείς να τα κρατήσει στην τσέπη ή σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας. Είναι μόνο μια σειρά από αριθμούς. Αυτό που έχει ο κάτοχος bitcoin είναι ένα αρχείο αυτής της γραμμής αριθμών, το ποσό και ο κωδικός πρόσβασης που πρέπει να εισαγάγει για να κάνει μεταφορές σε κάποιον άλλο. Οι πληροφορίες αυτές διατηρούνται στο λεγόμενο «πορτοφόλι» (wallet). Αυτό το «πορτοφόλι» θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι χαρτί, μια εφαρμογή ή ακόμα και μια ηλεκτρονική συσκευή.

Υπάρχουν εταιρείες και οργανισμοί που το δέχονται για πληρωμές;

Η Mastercard έχει παρουσιάσει σχέδια για την υποστήριξη πληρωμών κρυπτονομισμάτων στο δίκτυό της. Η BNY Mellon δημιούργησε νέο τμήμα με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες να συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα. Η πόλη του Μαϊάμι τάσσεται υπέρ πρότασης να επιτρέπεται η χρήση του bitcoin για πληρωμές. Η PayPal επιτρέπει στους αμερικανούς καταναλωτές να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να πληρώσουν εμπόρους στο Διαδίκτυο. Οι πελάτες της Tesla μπορούν πλέον να αγοράζουν τα ηλεκτρικά της οχήματα με bitcoin, λέει ο Ελον Mασκ. Ο ελβετικός βραχίονας της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας AXA επιτρέπει στους πελάτες της να πληρώνουν για προϊόντα πλην ασφάλειας ζωής με bitcoin.

Ποιοι είναι γνωστοί υποστηρικτές

Ο Ελον Μασκ της Tesla. Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι είχε αγοράσει bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων οδήγησε σε αύξηση περίπου 20% της τιμής στην κρυπτογράφηση την ημέρα που ανακοινώθηκε. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο ιδρυτής του Twitter και της εταιρείας πληρωμών Square Inc, είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής του bitcoin και είπε ότι πιστεύει πως το Διαδίκτυο θα έχει το δικό του νόμισμα. Επίσης ο ράπερ Τζέι-Ζ. Ο ράπερ ξεκίνησε ένα ταμείο ανάπτυξης bitcoin με τον Ντόρσεϊ, που λέει ότι θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος στην Ινδία και την Αφρική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news