pentapostagma-sprite
Οικονομία

Ανησυχία από πελάτες της Alpha Bank – Το "περίεργο'' sms

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 03.07.2020, σε μεγάλο αριθμό πελατών της τράπεζας Alpha Bank.

Σύγχυση, αναστάτωση και προβληματισμό προκάλεσε σε πολλούς πελάτες του e-banking της Τράπεζας Alpha Bank, καθώς έλαβαν sms ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τους κωδικούς τους, αλλά και μηνύματα με κωδικούς επιβεβαίωσης για παλιότερες συναλλαγές τους.

Το μήνυμα που έλαβαν χρήστες του ebanking της Alpha Bank στα κινητά τους έγραφε χαρακτηριστικά: «myAlpha Code: **** EIΣOΔOΣ ΣTO e-banking. O KΩΔIKOΣ MIAΣ XPHΣHΣ ΘA ΠAPAMEINEI ENEPΓOΣ ΓIA TA EΠOMENA 5'».

Στελέχη της τράπεζας Alpha Bank, δηλώνουν ότι είναι «τεχνικής φύσεως» θέμα και ότι δεν υφίσταται ζήτημα κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα της τράπεζας σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για «ανάσυρση» παλιών ανενεργών κωδικών οι οποίοι δεν σχετίζονται με τους λογαριασμούς των πελατών της τράπεζας καθώς είναι ανενεργοί.

Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το sms να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καταθετών που έχουν λάβει sms για κωδικό πρόσβασης, χωρίς να έχουν κάνει είσοδο στον λογαριασμό τους. Η τράπεζα δήλωσε πως δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, αλλά για τεχνικής φύσεως ζήτημα (κόλλησε ο Server) γι’ αυτό και στέλνονται ανεξέλεγκτα μηνύματα προς πελάτες όμως σύντομα το όλο ζήτημα θα αποκατασταθεί.

Ωστόσο όπως είναι φυσικό έχει προκληθεί αναστάτωση στους αποδέκτες των μνημάτων, οι οποίοι φοβούνται κυβερνοεπίθεση από hackers.

Πηγές της Alpha Bank πάντως διαβεβαιώνουν ότι τα συστήματα της Τράπεζας είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Εξάλλου σε τέτοια ζητήματα οι μεγάλες τράπεζες πάντα έχουν πολύ υψηλό τείχος προστασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news