pentapostagma-sprite
Οικονομία

Όλα τα συμπεράσματα της Οικονομικής Μελέτης για το νέο Ασφαλιστικό

Η μία είναι η αναλογιστική μελέτη την οποία συνέταξε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η άλλη η μελέτη που διαμόρφωσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τέως ΑΣΟΕΕ) υπό τον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου. Κατ΄ αποκλειστικότητα, το Capital.gr δημοσιεύει το συμπέρασμα της Μελέτης για την "επάρκεια των συντάξεων" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο,όπως τα αναφέρει ο Δ.Κατσαγάνης

Στην τελευταία αναφέρεται ότι:

*Το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

* Τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου ακόμα και όταν οι συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς διαβίωσης, συνήθως δεν απέχουν πολύ από αυτά.

*Είναι πολύ πιθανό ότι το μέσο εισόδημα των μη συνταξιούχων και των νοικοκυριών τους στα πιο πρόσφατα χρόνια είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό που έχει βασισθεί η μελέτη και επομένως, σε σχετικούς όρους, η θέση των συνταξιούχων και των νοικοκυριών τους να είναι λίγο ευνοϊκότερη από ο,τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

 

*Τα προς ψήφιση μέτρα αντιστοιχούν στο 0,2% -0,3% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το υπολειπόμενο ποσό  (σ.σ. από το 0,5% που προβλέπει ως "συμπληρωματική" δαπάνη το ν/σ Βρούτση) μπορεί να διατεθεί για τους σκοπούς της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αν τμήμα ή το σύνολο αυτού κατευθυνθεί προς τους συνταξιούχους, προφανώς η σχετική τους θέση στην κατανομή του εισοδήματος θα βελτιωθεί και θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.  

* Συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη –μέλη της ΕΕ, η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news