Οικονομία

Στο κυνήγι των 600 δισ.

Πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία προσπαθεί να αποκτήσει η κυβέρνηση. Διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο, καθώς στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί 600 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο μέρος του ποσού είναι αδήλωτο. Πώς θα τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες

Την ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων, φέρεται να διαπραγματεύονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ελβετίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Micheline Calmy-Rey, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με στόχο Έλληνες φοροφυγάδες.

Ο στόχος είναι μεγάλος, καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό, Έλληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα απ' όσα στην Ελλάδα!

Το περιοδικό αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν δηλώθηκε ποτέ στην εφορία.

Η επονομαζόμενη μεγάλη υπηρεσιακή βοήθεια για φορολογικές υποθέσεις, που υπάρχει και σε άλλα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση σχετικής συμφωνίας των δύο Κοινοβουλίων, το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

"Οι φορολογικοί παραβάτες θα πρέπει τότε, μεταξύ άλλων, να περιμένουν ότι θα πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους 10 ετών, καθώς και πρόστιμα", σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επιβεβαίωση από την κυβέρνηση

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Ελβετία και σε τεχνικό επίπεδο (όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν) "ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν".

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Νταβός υπήρξε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ελβετίας και ότι γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την ομόλογό του.

NEWS247

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ