pentapostagma-sprite
Ρωσία

Tu-22M3M: Το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας ανατρέπει τις «πυρηνικές» ισορροπίες με τις ΗΠΑ

Το πιο πρόσφατο και εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-22M3M της Ρωσίας, που μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 28 Δεκεμβρίου.

Όμως οι βελτιώσεις και οι νέοι εξοπλισμοί που ενσωματώθηκαν στο τρομακτικά ισχυρό αεροσκάφος, ενέχει και μια “πυρηνική” διάσταση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ισορροπίες ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το γραφείο Τύπου του κατασκευαστή Tupolev ανέφερε ότι «η πρώτη πτήση του πλήρως εκσυγχρονισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3M πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Kazan Aircraft Association Production, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και διήρκεσε 37 λεπτά.

Όλες οι δοκιμές των νέων συστημάτων και του εξοπλισμού επί του σκάφους που εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του εκτεταμένου εκσυγχρονισμού ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν απέδειξαν ότι η πτήση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ τα λειτουργικά συστήματα και ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκαν χωρίς επιπλοκές".

Ο κατασκευαστής επιβεβαίωσε ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων επί του σκάφους αποτελούσε μείζονα σχεδιαστική προτεραιότητα για το Tu-22M3M.

Αναφέρουν ότι μέχρι και 80% των αερο-ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους έχουν αντικατασταθεί, γεγονός που “θα αυξήσει την ακρίβεια πλοήγησης και τον βαθμό αυτοματοποιημένης λειτουργίας, απλοποιώντας επίσης τη διαδικασία συντήρησης και την διαδικασία ρύθμισης και ελέγχου του αεροσκάφους πριν από την πτήση."

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αεροσκαφών Tupolev, το Tu-22M3M διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς επίσης και πιο διευρευμένη περιοχή επιχειρησιακής λειτουργίας, ενώ υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο τόσο με υπερηχητικούς πυραύλους όσο και με πυραύλους Kh-32, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Αναλυτές σημειώνουν πως οι πύραυλοι Kinzhal τύπου Kh-32 ενσωματώθηκαν στο αεροσκάφος, για να είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις εχθρικές υποδομές όπως οι γέφυρες και οι σταθμοί ηλεκτρικής παραγωγής.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, ανατρέπει τα δεδομένα, σχετικά με την Συνθήκη αφοπλισμού των πυρηνικών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τη λεγόμενη START.

Όσον αφορά βέβαια, το βομβαρδιστικό, η δυνατότητά του να φέρει εις πέρας τους στρατηγικούς στόχους του, θα εξαρτάται όχι μόνο από τις επιταγές της START, σε νομικό πλάισιο, αλλά και από τη δυνατότητα του εναέριου ανεφοδιασμού του βομβαρδιστικού σε επιχειρησιακό πλαίσιο.

Aν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό τότε το στρατηγικό βομβαρδιστικό, εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι ισοδύναμο με “διηπειρωτικό” οπλικό σύστημα. Αυτές οι εξελίξεις και οι τρομακτικές δυνατότητες του βομβαρδιστικού θέτουν σε αμφισβήτηση τη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη Συνθήκη START.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, υποστηρίζει ότι όλα τα αεροσκάφη της σειράς Tu-22M βρίσκονται σήμερα σε πλήρη συμμόρφωση με τη Συνθήκη START, το μέλλον της οποίας είναι αρκετά αβέβαιο.

Ωστόσο, ο Μποντάρεφ πιθανώς να υποδήλωνε ότι ο εξοπλισμός του Tu-22M3M με τους Kinzhal θα υλοποιηθεί σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την Συνθήκη, κάτι που θα “λύσει” τα χέρια των Ρώσων από το να εξοπλίσονυ να αεροσκάφη τους με “πιο σύγχρονα όπλα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό ΗΠΑ και Ρωσίας θα λήξει το 2021, εκτός εάν ανανεωθεί, το ίδιο έτος που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το Tu-22M3M.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news