pentapostagma-sprite
Παγκοσμιοποίηση

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ εξάρει την τεράστια συμβολή της Γαλλίας ως μέλος της συμμαχίας

Καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποσύρουν στρατεύματα από το Αφγανιστάν, οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να ασκούν  επιρροή στη χώρα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική συμμαχία θα εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις εκτός του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

«Σκοπεύουμε να παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση εκτός Αφγανιστάν, εστιάζοντας στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. Είπε ότι η συμμαχία θα παρέχει «συμβουλές και υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων» καθώς και «συνεχή οικονομική υποστήριξη» στον αφγανικό στρατό.

Ο στρατός των ΗΠΑ επεξεργάζεται επί του παρόντος πώς θα είναι τα σχέδια μετά την απόσυρσή του στο Αφγανιστάν. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Mark Milley είπε ότι η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων σε άλλη χώρα είναι μια υπό εξέταση επιλογή.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει επίσης να παράσχει κεφάλαια για τη στήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο  Στρατηγός Μίλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι ο αφγανικός στρατός μπορεί να διατηρήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ ασφαλές.

Την Τρίτη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η διαδικασία απόσυρσης ήταν μεταξύ 13% και 20%  ολοκληρωμένη, αν και τα ποσοστά  δεν αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και αριθμούς στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα στρατεύματα να απομακρυνθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με μια έκθεση των Stars and Stripes, ορισμένοι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πρόκειται να φύγουν από το Αφγανιστάν πριν από την προθεσμία του Σεπτεμβρίου.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γαλλία, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο είπε τα ακόλουθα σε δήλωση τύπου, απευθυνόμενος σε αυτόν:

"Η Γαλλία βρίσκεται στην καρδιά της διατλαντικής συμμαχίας μας. Με στρατεύματα υψηλής εξειδίκευσης. Πρωτοποριακές δυνατότητες σε όλο το φάσμα της αποτροπής και της άμυνας. Και σημαντικές αμυντικές επενδύσεις, δαπανώντας το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Η Γαλλία είναι επίσης μέρος της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία και τα αεροσκάφη σας διατηρούν τους ουρανούς ασφαλείς στο πλαίσιο της αποστολής μας της Baltic Air Policing.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με χιλιάδες στρατεύματα στο Σαχέλ. Και αποτείω φόρο τιμής στις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Η Γαλλία είναι επίσης ισχυρός υποστηρικτής της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα οποία καταφέραμε να ανεβάσουμε σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, είχαμε μια εις βάθος συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της Συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να λάβουμε ουσιαστικές για το μέλλον αποφάσεις.
Μέσω της "πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ 2030", η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής,θα ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας.Αυτό σημαίνει περισσότερη διαβούλευση στο ΝΑΤΟ για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας.

Επαναβεβαιώνοντας τις θεμελιώδεις αξίες μας.και ενισχύοντας τη δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων, θα διευρύνουμε την προσέγγισή μας στην ασφάλεια.

Βοηθώντας να κάνουμε τις κοινωνίες, τις υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές. Διατηρώντας το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ασφάλεια από την κλιματική αλλαγή.

Και θα υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες ενάντια στην αυταρχική ανατροπή από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με χώρες και οργανισμούς που έχουν την ίδια λογική, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημιουργία νέων συνεργασιών σε όλο τον κόσμο. Και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων με συνεργάτες.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη ατζέντα. Διότι σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού, πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι για να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας, τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας.

Και βασίζομαι στη Γαλλία να διαδραματίσει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο για την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στο μέλλον.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στρατεύματα μέσα και γύρω από την Ουκρανία και περισσότερα στρατεύματα από ό, τι πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ειρηνική λύση. Και επαινώ τον ενεργό ρόλο της Γαλλίας στη μορφή της "πρωτοβουλίας Νορμανδίας".

Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση, επειδή αυτό είναι μέρος ενός ενοχλητικού τρόπου επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλή προσέγγιση άμυνας και διαλόγου με τη Ρωσία.

Απευθυνθήκαμε επίσης στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Το ΝΑΤΟ αυξάνει την εκπαίδευση στο Ιράκ. Ψάχνουμε τρόπους για να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη στην περιοχή Σαχέλ. Και στο Αφγανιστάν, καθώς τερματίζουμε τη στρατιωτική μας παρουσία, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο.

Η μελλοντική υποστήριξη του ΝΑΤΟ θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, σκοπεύουμε να παρέχουμε συμβουλές και υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων στα αφγανικά ιδρύματα ασφαλείας, καθώς και συνεχή οικονομική υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Δεύτερον, σκοπεύουμε να παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση εκτός Αφγανιστάν,
εστιάζοντας στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις.

Και τρίτον, σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε την παροχή υπηρεσιών. Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να βοηθούν τον αφγανικό λαό και να συμβάλλουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι για αυτήν την ουσιαστική συζήτηση. Σας ευχαριστούμε που είστε τόσο ισχυρός υποστηρικτής του διατλαντικού δεσμού και ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Εμείς να επισημάνουμε επιπλέον ότι ΗΠΑ και Γαλλία έχουν βάλει "στο στόχαστρο" τον Ερντογάν, αφού και οι δύο Υπερδυνάμεις τον ανακαλούν στην τάξη, προειδοποιώντας τον ανοιχτά, ή συνετίζεσαι και επανέρχεσαι άμεσα στη Δύση, ή σε πετάμε έξω από το ΝΑΤΟ και τη Δύση μια και καλή.

Θα πρέπει επιτέλους η Δύση να "κόψει το βήχα" στον Ερντογάν, ο οποίος όποτε τα βρίσκει δύσκολα επικαλείται το ΝΑΤΟ , ΗΠΑ, ΕΕ και από την άλλη κάνει συμμαχίες με  τους εχθρούς τους, την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news