pentapostagma-sprite
Κίνα

Προάγγελος εξελίξεων: Ο Ερντογάν στρέφεται για βοήθεια στην Κίνα

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, επισκέπτεται την Τουρκία την Πέμπτη στο πλαίσιο περιφερειακής διπλωματικής περιοδείας που σε στάσεις επίσης στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν.

Ο Γουάνγκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσει "διμερείς σχέσεις και διεθνή και περιφερειακά θέματα", ενώ συνάντηση θα πραγματοποιήσει επίσης και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες από την κοινότητα των Ουιγούρων που αριθμεί περίπου 50.000. Οι Ουιγούροι ζούν στην Τουρκία όπου ζήτησαν καταφύγιο, λόγω της έντονης κινεζικής καταπίεσης. Υπόψιν ότι  τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων ζεί στο Σινγιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. 

Μειονοτικές οργανώσεις διοργάνωσαν διαδηλώσεις παράλληλες με την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού, συμπεριλαμβανομένης συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα για να καταγγείλουν τη «γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανατολικό Τουρκεστάν» καθώς ορίζουν την περιοχή καταγωγής τους, λίγες μόνο ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ εναντίον του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν φόβοι σχετικά με μια συμφωνία έκδοσης μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από το Πεκίνο και για την οποία το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να γνωμοδοτήσει σύντομα.

Ορισμένοι ακτιβιστές καταγγέλλουν τον κίνδυνο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα μπορούσε να μειώσει την προστασία που έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί, ενόψει των αυξανόμενων σχέσεων με το Πεκίνο, όπως επίσης και η χρήση του εμβολίου Sinovac στην εκστρατεία εμβολιασμού Covid της Τουρκίας.

Εκτίμηση

Η Τουρκία του Ερντογάν ευρισκόμενη σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν στρέφεται προς τη Δύση για βοήθεια, στην οποία φαίνεται ότι μόνο "στα χαρτιά" ανήκει, αλλά στην ανατολή.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Κίνας στην Αλάσκα, όπου επισημοποιήθηκε θα λέγαμε η μεγάλη διαφορά απόψεων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε μείζονα Διεθνή θέματα μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων, η Τουρκία "έριξε λάδι στη φωτιά".

Ο λόγος για τη αποχώρηση της από τη Συνθήκη της Κωσταντινουπόλεως για την προστασία των γυναικών έναντι της βίας. Αυτή η κίνηση θα λέγαμε ότι αποτέλεσε ένα μήνυμα της Τουρκίας προς την Κίνα αναφορικά με την επικείμενη εγκατάλειψη  των Ουιγούρων από τον Ερντογάν. Το αντάλλαγμα αναμένεται να είναι οικονομικό, αφού η Τουρκία προσβλέπει στη στήριξη της Κίνας.

Οι επισκέψεις του Κινέζου ΥΠΕΞ που προηγήθηκαν αυτής στην Τουρκία, σε Ιράν, Σαουδική Αραβία,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και  Ομάν, αποσκοπεί στην πραγματοποίηση ανοίγματος στον Αραβικό κόσμο και στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνευσης και λείανσης των αντιθέσεων των ανωτέρω Αραβικών κρατών με το Ιράν, προκειμένου να επικρατήσει ασφάλεια οδική και σιδηροδρομική, για την απρόσκοπτη μεταφορά  των εμπορικών προϊόντων της Κίνας στην Ευρώπη.

Η Τουρκία αποτελεί την απόληξη αυτού του  οδικού-σιδηροδρομικού δικτύου και ένας από τους λόγους της επίσκεψης του κινέζου ΥΠΕΞ.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει με γοργά βήματα να απομακρύνεται από τη δύση, αφού τα τελευταία χρόνια έχει "χτίσει" στέρεες συμμαχίες με Ιράν-Ρωσία(Σύμφωνο  της Αστάνας), με Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν και τέλος με την Κίνα.

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη έκθεσή του το ΝΑΤΟ με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030" κατονόμαζε ρητά ως εχθρούς  της συμμαχίας κατά σειρά την Κίνα και τη Ρωσία.

Τώρα βέβαια πως γίνεται η Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ και  ταυτόχρονα να είναι σύμμαχος με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να μας το εξηγήσει ο Ερντογάν , αλλά  και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος συχνά παίρνει φιλοτουρκικές θέσεις.

ΗΠΑ-ΕΕ πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στη Δύση, αλλά χρησιμοποιεί τη Δύση. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news