pentapostagma-sprite
ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Κινέζους και Βορειοκορεάτες για ξέπλυμα χρήματος

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί 28 υπηκόους της Βόρειας Κορέας και άλλους πέντε της Κίνας για ξέπλυμα χρήματος και, συγκεκριμένα, ποσού που υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. δολάρια μέσω ενός δικτύου εταιρειών ώστε να παρακάμψουν τις κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ και να λάβουν κεφάλαια για την υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματός της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά αποκαλύφθηκε την Πέμπτη (28/05), η ομάδα Κινέζων και Βορειοκορεατών που κατονομάζεται «συνωμοτούσε, συνεργούσε και συμφωνούσε με άλλους» εν γνώσει της με στόχο να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρεμποδίζοντας την επιβολή πολλαπλών οικονομικών κυρώσεων κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, «για την απόκτηση χρημάτων και κεφαλαίων που ανήκουν υπό την επιμέλεια και τον έλεγχο ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μέσω ψευδών και δόλιων προφάσεων, δηλώσεων και υποσχέσεων, δηλαδή απόκρυψης από τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενεπλάκησαν με χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Βόρειας Κορέας». 

Ακόμα, στο κατηγορητήριο περιγράφεται ένας φερόμενος ιστός περισσότερων από 200 εταιρειών που λειτουργούν σε διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Λιβύη, η Αυστρία, η Ρωσία, το Κουβέιτ και η Κίνα, οι οποίες συνήθιζαν να αποκρύπτουν ότι κατατέθηκαν χρήματα στην Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Αναφέρει, επίσης, περιστατικά που φέρεται να συνδέονται με το εν λόγω σύστημα ήδη από το 2013.

Το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, αλλά η χώρα δοκίμασε μόνο μια πυρηνική συσκευή το 2006. Ωστόσο, πιστεύεται ότι έχει λιγότερες από 30 πυρηνικές κεφαλές και ενώ διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φτάσουν στις ΗΠΑ, δεν θεωρείται πως η Πιονγκγιάνγκ έχει δημιουργήσει μια κεφαλή ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε έναν τέτοιο πύραυλο.

Οι ΗΠΑ έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις ως όπλο για να εμποδίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Αφού άρχισαν νέες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, το 2018, ο ηγέτης της ασιατικής χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προσπάθησε να κερδίσει την κατάργηση ορισμένων εμπορικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα της καταστροφής ορισμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά οι Αμερικανοί επέμειναν στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση προτού ελαχιστοποιηθούν κάποιες κυρώσεις και έτσι οι διαβουλεύσεις «πάγωσαν» τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news