pentapostagma-sprite
Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές στο Ντονμπάς

Επιβεβαιώνεται πλήρως το Πενταπόσταγμα, καθώς πριν ένα μήνα είχαμε αναφέρει πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει τζιχαντιστές στο Ντονμπάς. 

Τι γράφαμε τότε: 

''Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, διότι θέλει να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο σενάριο όπως με το Αζερμπαϊτζάν. Αφού υπέταξε την στρατιωτική ηγεσία στο Μπακού, στη συνέχεια τοποθέτησε δικά του άτομα σε θέσεις-''κλειδιά''.    


   
Ο Ερντογάν θέλει να το επαναλάβει το ίδιο στην Ουκρανία, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει Τάταρους και τζιχαντιστές στην Α. Ουκρανία.
''

 

Η αποκάλυψη 

 

''Οι μισθοφόροι του Συριακού Εθνικού Στρατού κινητοποιήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία'', αναφέρουν συριακές και κουρδικές πηγές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι η τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών έχει δώσει εντολή στους ηγέτες των λεγόμενων μισθοφόρων «Εθνικού Στρατού» στη Συρία, να προετοιμαστούν για τη δυνατότητα αποστολής τους στην Ουκρανία σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές από τους μισθοφόρους, η τουρκική κίνηση έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η οποία έγινε από Ουκρανούς αξιωματικούς πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με Τούρκους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. Βάσει αυτής της συνάντησης, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών αποφάσισε να λάβει ορισμένα μέτρα για να σταθεί δίπλα στην Ουκρανία.

Πηγή κοντά στους μισθοφόρους επιβεβαίωσε στον Al-Nahar Al-Arabi, ότι μετά τις τουρκικές οδηγίες που έφτασαν στους μισθοφόρους ηγέτες, οι προπαρασκευαστικές προσπάθειες επιταχύνθηκαν σύμφωνα με τις τουρκικές διαταγές.

Πρόσθεσε ότι άνοιξαν κέντρα μυστικής εγγραφής για να καταχωρήσουν τα ονόματα των μισθοφόρων που επιθυμούν να πάνε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Άγκυρα όχι μόνο πλήρωσε εκ νέου τους μισθοφόρους και εξέδωσε τις εντολές της να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά διέδωσε μέσω διαμεσολαβητών που έχουν συνεργαστεί μαζί της, ότι η ουκρανική σύμβαση θα ήταν πιο ελκυστική οικονομικά σε σχέση με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν για την αποστολή μισθοφόρων στα μέτωπα της Λιβύης και στην περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν μεταξύ αυτών των διαμεσολαβητών, το μηνιαίο ποσό κάθε μισθοφόρου που πηγαίνει στην Ουκρανία μπορεί να φτάσει τα 4.000 δολάρια και ότι η αποστολή αυτών θα είναι η ανάπτυξη τους και η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Οι πηγές αποκάλυψαν ότι δεδομένης της σημασίας και της σοβαρότητας της ρωσικής-ουκρανικής σύγκρουσης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εξασφάλιση μιας πρώτης παρτίδας τουλάχιστον 7.000 μισθοφόρων, που να τελεί σε κατάσταση ετοιμότητας, έτσι ώστε να μπορεί η Τουρκία όταν κριθεί απαραίτητο να τους στείλει στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να  εμπλέξει τους Σύριους μισθοφόρους στην Ουκρανία. Ο λόγος είναι απλός, θα "πουλήσει" εκδούλευση σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ και κυρίως στις ΗΠΑ, προκειμένου να εκμαιεύσει ανταλλάγματα, χωρίς να πληρώσει η ίδια φόρο αίματος αν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες με τη Ρωσία και τους ρωσόφιλους αντάρτες.

Η τουρκική εμπλοκή θα συνίσταται κυρίως στην αποστολή μισθοφόρων, drone, πρακτόρων της ΜΙΤ, πληροφοριακού υλικού και αν απαιτηθεί λοιπού στρατιωτικού υλικού. Σε καμία όμως περίπτωση η Τουρκία δεν θα στείλει "ανοιχτά" στρατιωτικό προσωπικό της και λέω ανοιχτά, αφού θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ των Σύριων μισθοφόρων θα βρίσκονται σίγουρα εκτός των πρακτόρων της ΜΙΤ και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, οι Bordo Berelι, οι οποίοι επιχειρησιακά υπάγονται στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ. 

Ωστόσο η Τουρκία  όπως λέει ο σοφός λαός μας "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη", που είναι οι πανίσχυρες Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι μισθοφόροι το ξέρουν αυτό και  είναι και ο λόγος που οι μηνιαίες αποδοχές των μισθοφόρων της Τουρκίας οι οποίες αναλόγως καθηκόντων και ιεραρχίας μέχρι τώρα κυμαινόταν από 500-1.000$ και τώρα για την Ουκρανία ανέβηκε στις 4.000$. 

Αναφορικά με την χώρα μας, θα πρέπει να μελετήσουμε πολύ σοβαρά αυτόν το "νέο τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων" που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία ως χερσαίες δυνάμεις δεν χρησιμοποιεί ευρέως δικά της τμήματα, πλήν Bordo Bereli, Ειδικών δυνάμεων στρατού και Στρατοχωροφυλακής, ηλεκτρονικά μέσα όπως το Koral, ενώ πραγματοποιεί stand-off κτυπήματα ακριβείας από την Πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό της, με τα άρματα και ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ να εξασφαλίζουν τον χώρο που καταλήφθηκε νωρίτερα από μισθοφόρους και Τούρκους καταδρομείς στους οποίους έχουν δοθεί ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-άρματα.

Τα παραπάνω ελαχιστοποιούν τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κληρωτούς οπλίτες που εκτελούν θητεία, αφού την "βρώμικη δουλειά" της στενής χερσαίας εμπλοκής με τον εχθρό την κάνουν οι Σύριοι μισθοφόροι και οι καταδρομείς Τούρκοι που είναι πλήρως επαγγελματίες στρατιωτικοί.

Συνεπώς ο αντίκτυπος απωλειών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εσωτερική κοινή γνώμη στην Τουρκία είναι μηδαμινός, αφού οι μισθοφόροι που σκοτώνονται σε σχέση με τους επαγγελματίες Τούρκους καταδρομείς είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι.

Η πολεμική εμπειρία που αποκτά ο τουρκικός στρατός έστω και με τον παραπάνω τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων, είναι πολύ ωφέλιμος, αφού αποκτούν έτσι γνώση σε τι είναι σωστό και τι λάθος σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ο θεσμός των μισθοφόρων είναι κάτι που ενδεχομένως θα έπρεπε να υιοθετηθεί και από την χώρα μας προκειμένου να αποκτηθεί πολεμική εμπειρία σε σύγχρονα πεδία μάχης που ελλείπει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news