pentapostagma-sprite
Αφρική

Έτοιμη να στείλει στρατό η Τουρκία στη Λιβύη! Υπαρχηγός ΜΙΤ: Θα αποκρούσουμε κάθε επίθεση στην Τρίπολη, είναι κόκκινη γραμμή

Βιλαέτι της Τουρκίας είναι de facto η Δυτική Λιβύη προδικάζοντας πιθανές τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδος από αυτήν την πλευρά.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζεμάλ Τσαλίκ, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης.  Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λίβυο ομόλογό του, Hussein Al-Aib.

Ο Τσαλίκ τόνισε ότι «η ασφάλεια της Τρίπολης είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί» και ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε επιτιθέμενη πλευρά ως εχθρό».

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως παράσχει στην πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σημαντική στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας, καθώς και χιλιάδες ξένους μαχητές. 

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Λιβύη, Κενάν Γιλμάζ, δήλωσε ότι το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη θα ανοίξει ξανά εάν βελτιωθούν οι συνθήκες στην περιοχή. Αυτό έγινε σε δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Anadolu, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη 13η Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. 

Ο Γιλμάζ σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σε όλους τους τομείς», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη συνεχίζουν να αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε όλες τις πτυχές. Η κύρια επιθυμία μας είναι να ξεπεράσουμε αυτή την ασταθή περίοδο που διέρχεται η Λιβύη, το συντομότερο δυνατό. Συνιστούμε την άρση των πολιτικών διαφορών, την επίτευξη συμφιλίωσης και τη διεξαγωγή εκλογών», είπε. 

Επεσήμανε δε την πιθανότητα η Άγκυρα «να αναπτύξει σχέσεις στο εμπόριο, την οικονομία, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, την υγεία και την ασφάλεια, σε συνεργασία με μια ισχυρή κυβέρνηση που κατέχει την εξουσία στη Λιβύη». 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR) Fathi Bashagha άφησε να εννοηθεί πιθανή είσοδος στην Τρίπολη για να αναλάβει καθήκοντα με την κυβέρνησή του στη θέση του πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο Μπασάγκα ανέφερε σε ομιλία του την Παρασκευή σε αρκετούς ηλικιωμένους της δυτικής περιοχής στη Μισράτα ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν την είσοδο της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Αυτοί που υποστηρίζουν την Ντμπέιμπα είναι μια μειονοτική ομάδα που εργάζεται για τα προσωπικά της συμφέροντα. Δεν ξεπερνούν καν τα 200 άτομα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπασάγκα είπε, εκφράζοντας την επιθυμία του να εισέλθει ειρηνικά στην πρωτεύουσα, ώστε η χώρα να γλιτώσει από αιματοχυσία, αλλά επανέλαβε ότι «είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ντμπέιμπα καταφύγουν στη χρήση όπλων».

«Η κυβέρνηση της Ντμπέιμπα εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα των Λιβύων με τη βοήθεια ξένων χωρών (Τουρκία) και έχει τη δική της ατζέντα. Απέτυχε από την ανάληψη των καθηκόντων της να οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές." Ο Μπασάγκα είπε, προειδοποιώντας την είσοδο της κυβέρνησής του στους αντιπάλους της Τρίπολης ότι θα σκοτωθούν ως εγκληματίες και όχι ως μάρτυρες, καθώς θα παρεμπόδιζαν τα συμφέροντα του λιβυκού λαού», κατέληξε ο ίδιος.

Με λίγα λόγια μετά το Β. Ιράκ, τη Συρία, τώρα και η Λιβύη βρίσκεται κάτω από τουρκικό στρατιωτικό ασφυκτικό έλεγχο, υλοποιώντας τα σχέδια των Τούρκων για επιστροφή στα πρώην οθωμανικά εδάφη.

Πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.  

Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya συνεχώς, τονίζουν οι ίδιοι.  Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει ισχυρές βάσεις στην Λιβύη για να παρενοχλεί τις δύο χώρες στις όποιες προσπάθειες κάνουν είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.   

Ουσιαστικά η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει ολόκληρη την Α. Μεσόγειο ως κράτος... με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, κάτι που αποτελεί μέρος του ακόμα πιο μεγαλεπήβολου σχεδίου της, να αναβιώσει την πάλαι ποτέ εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της πιο μισητής και αιματοβαμμένης στην ανθρώπινη ιστορία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news