Κόσμος

Ομπάμα: Δεν πάμε για νέο «ψυχρό πόλεμο» - Nέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στοχεύουν στην Αμυνα, τις Τράπεζες και την Ενέργεια

Barack ObamaΔεν τίθεται θέμα για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας νέο γύρο σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις επαφές με τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και το Κίεβο, στα πλαίσια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» και πως η επιβολή νέων κυρώσεων αφορούν στην απροθυμία της Ρωσίας να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην Ουκρανία να χαράξει τη δική της πορεία.

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή νέων κυρώσεων που στοχεύουν σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως η Αμυνα, οι Τράπεζες και ο τομέας τη Ενέργειας, με επίσημη εξαγγελία της αναστολής κάθε πίστωσης που ενθαρρύνει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία καθώς και τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στη Ρωσία.

Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον απαγορεύει σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, την Bank of Moscow και τη Russian Agriculture Bank. Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilding Corp. που θα παγώσουν όσα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύουν κάθε συναλλαγή. Κυρώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα και στον τομέα της ενέργειας, ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο και όχι το φυσικό αέριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε πως «εξακολουθεί να υφίσταται μια καλύτερη επιλογή για τη Μόσχα, η επιλογή της αποκλιμάκωσης και της ένταξης στη διπλωματική προσπάθεια».Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να «συνεχίσει τις επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν, τον πρόεδρο Ποροσένκο και τους ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη διπλωματικής λύσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ