Κόσμος

Αέριο: Κατάρρευση συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας…

αέριο-κατάρρευση-συνομιλιών-ρωσίας-και-ουκρανίαςΑρνητικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών αναφορικά με το φλέγον θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα στο θέμα της απρόσκοπτης τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι Ουκρανοί απέρριψαν την τελική προσφορά των Ρώσων για μείωση της τιμής κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και να διαμορφωθεί στα 385 δολάρια. Η έκπτωση δεν είναι και αμελητέα, αφού ευθυγραμμίζει την τιμή με αυτή που το προϊόν προσφέρεται σε Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom.

Επίσης, να μην ξεχνάμε, ότι είναι η τιμή που είχε πετύχει και ο ανατραπείς φιλορώσος πρώην πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιτυγχάνεται δε με την αφαίρεση από τη Ρωσία εξαγωγικού δασμού.

Οι Ουκρανοί αφενός ζητούν μεγαλύτερη έκπτωση και αφετέρου διαμαρτύρονται ότι η μείωση αυτή δεν θα καταγράφεται επισήμως στο συμβόλαιο, το οποίο σημαίνει πως θα παραμένουν έρμαιο στις ορέξεις των Ρώσων, αναλόγως της διακύμανσης των σχέσεών του με τη Δύση.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι δυο πλευρές θα παραμείνουν σε επαφή μέσω τηλεφώνου εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αναστροφή της κατάστασης και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ