Κόσμος

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ

εκτός-ελέγχου-η-κατάσταση-στο-ΙράκΜισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη - Iσλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μέρος του Κιρκούκ στο Ιράκ

Σκηνές χάους επικρατούν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιρακ, που κατελήφθη από τζιχαντιστές της ISIL, οι οποίοι -με εφαλτήριο την πόλη- προέλασαν και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου. 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο και διασώζοντας όσα υπάρχοντά τους μπορούν με φόντο τις μαύρες σημαίες που έχουν υψώσει στα κτίρια οι ένοπλοι της ISIL. 

Όπως μεταδίδει το BBC, ανάμεσά στους 500.000 εκτοπισμένους  βρίσκονται ακόμη και στρατιώτες που εγκαταλείπουν την πόλη. Ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται καταυλισμοί σε πόλεις των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι τραγικά απούσα.

 

Την ίδια ώρα, ομάδα της ISIL έθεσε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και το Μπαϊτζί, που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη και πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με τη Βαγδάτη. 

Κατά τη συνήθη τακτική τους, οι ένοπλοι πυρπόλησαν το κτίριο της τοπικής δικαστικής αρχής και το αστυνομικό τμήμα. 
Το βασικότερο «λάφυρο», το διυλιστήριο, φαίνεται επίσης ότι πέρασε στον έλεγχό τους σύμφωνα με το Reutets, καθώς η φρουρά του -περίπου 250 άτομα- φέρεται να συμφώνησε να παραδοθεί με όρο την ασφαλή διαφυγή τους. 

ισλαμιστές-αντάρτες-κατέλαβαν-μέρος-του-Κιρκούκ-στο-Ιράκ Ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης εκφράζουν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έξι ζώνες της επαρχίας Κιρκούκ, αφού νωρίτερα είχαν καταλάβει ολόκληρη την επαρχία της Νινευής, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι αντάρτες ελέγχουν τις περιοχές Χαουίτζα, Ζαμπ, Ριγιάντ και Αμπάσι, στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ, καθώς και τις Ράσαντ και Γιανκάτζα, στα νότια, σύμφωνα με τον συνταγματάρχης Άχμεντ Τάχα.

Νωρίτερα οι άνδρες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και ολόκληρη την επαρχία της Νινευής της οποίας είναι πρωτεύουσα. Η σουνιτική αυτή επαρχία, που θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Ιράκ, βρίσκεται λίγο βορειότερα του Κιρκούκ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι, ανακοινώνοντας την κατάληψη της Μοσούλης, είπε ότι οι αντάρτες κατευθύνονται στη γειτονική επαρχία Σαλαχεντίν, νοτιότερα.

Καθώς οι σουνίτες εξτρεμιστές καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι αποφάσισε να δώσει όπλα στους πολίτες για να πολεμήσουν τους αντάρτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρθηκαν να παράσχουν βοήθεια στη Βαγδάτη και καταδίκασαν την κατάληψη της Μοσούλης τονίζοντας ότι υποστηρίζουν «μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθησή τους».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Μοσούλη, όπου μέλη του ΙΚΙΛ έχουν καταλάβει σημαντικούς τομείς της πόλης. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με την Ψάκι, η Ουάσινγκτον «θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ, με βάση τη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου (σ.σ. που έχουν συνάψει οι δύο χώρες) ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχία» της προσπάθειας για την απώθηση των ανταρτών.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, βαθιά ανήσυχος για την κατάληψη της Μοσούλης εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ο οποίος κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να αντιμετωπίσει «ενωμένη» την απειλή αυτή.

Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε ότι ο Μπαν «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις» που αιματοκύλισαν το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες και ανησυχεί έντονα για τους χιλιάδες πολίτες που εκτοπίστηκαν λόγω της κατάστασης στη Μοσούλη.

«Ο γενικός γραμματέας κάνει έκκληση σε όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις απειλές που δέχεται το Ιράκ, στις οποίες μπορεί να δοθεί απάντηση μόνο μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

lithosfotos.blogspot.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ