Κόσμος

O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χθες η Ευρωπαική Επιτροπή ανάγκασε τη Βουλγαρία να αναστείλει κάθε εργασία για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South stream.

1044372

Σήμερα το ρώσικο ειδησεογραφκό ITAR-TASS μετέδωσε ότι η Ουκρανία σε μια εβδομάδα αύξησε τον όγκο άντλησης του φυσικού αερίου από τα υπόγεια αποθέματά της . Άντλησε 12.6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που αντιπροσωπεύουν το  68% της ποσότητας φυσικού αερίου που εγγυάται την θέρμανση και κατανάλωση ενέργειας κατά τη χεμερινή περίοδο.

Η Gas Storage Europe (GSE) ανέφερε ότι τα υπόγεια αποθέματα της Ουκρανίας είναι γεμάτα  μόνο κατά το  39%. Λόγω της τρέχουσας τιμής του φυσικού αερίου που ανέρχεται στα 485.5 δολάρια για κάθε 1000 κυβικά μέτρα,-καθώς η Μόσχα ανέστειλε την έως τώρα φιλική τιμή, -η ουκρανική Naftogaz αναγκάστηκε να αντλήσει από τα αποθέματα που προορίζονται και για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα απορρόφησε 867 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, συνολικής αξίας 420.9 εκατομμυρίων δολαρίων για να επωφεληθεί της παλαιότερης συμφέρουσας τιμής.

[caption id="attachment_920113" align="aligncenter" width="300"]1044716 Andrei Kobolev[/caption]

Ο  Andrei Kobolev της Ουκρανικής Naftogaz δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τα χρήματα για να απορροφήσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην τιμή των 485.5 δολλαρίων.

Η Ουκρανία διαθέτει 12 υπόγειες αποθηκευτικές δεξαμενές αερίου χωρητικότητας 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ