Κόσμος

Νέες ταραχές στο Ντιγιάρμπακιρ κατά την ταφή των νεκρών από σφαίρες Κούρδων

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

[caption id="attachment_920060" align="aligncenter" width="500"]από τις ταραχές στην Κωνσταντινούπολη από τις ταραχές στην Κωνσταντινούπολη[/caption]

Συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν την Κυριακή 08/06/14, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας μετά το θάνατο δυο κούρδων που πυροβολήθηκαν την προηγούμενη ημέρα από αστυνομικούς.

Η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα , χρησιμοποίησε αντλίες νερού ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και έφτιαχναν οδοφράγματα . Όλα αυτά τα επεισόδια έγιναν κατά τη διάρκεια της ταφής των δυο νεκρών Κούρδων, 24 και 50 ετών αντίστοιχα, στην Lice, στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι δυο κούρδοι είχαν πέσει νεκροί μετά από πυροβολισμούς που δέχθηκαν ενώ διαδήλωναν κατά του κυβερνητικού σχεδίου εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

"Πόλεμος-Πόλεμος-Πόλεμος" φώναζαν οι χιλιάδες των διαδηλωτών που παρακολουθούσαν την κηδεία μεταξύ των οποίων και δικηγόροι που κρατούσαν πλακάτ με τη λέξη "Εκδίκηση".

Eπεισόδια έγιναν και στην εργατική συνοικία Bagcilar της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στην πόλη Hakkari που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους.

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοινωθέν ότι οι συγκρούσεις του Σαββάτου ήταν αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχτηκαν οι αρχές της έννομης τάξης ενώ οι υπηρεσίες του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ επανέλαβεσχεδόν την ίδια ανακοίνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο  AFP ότι στρατιώτες έριξαν πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι εντάσεις στην  Lice έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο εβδομάδες καθώς διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει τον δρόμο που οδηγεί στην οικοδομική ζώνη των νέων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

5394a7563570043590495e84

πηγη fr24/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ