Κόσμος

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ796 ΠΑΙΔΙΑ ΘΑΜΜΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ  ΤΗΣ "ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ"

Tuam_Galway_gravey_2931270b

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

H Ιεραρχία της Καθολικής εκκλησίας της Ιρλανδίας πρόκειται να συσκεφθεί για το ζήτημα της έγερσης επιθανάτιου μνημείου επάνω από τον ομαδικό τάφο των περίπου 800 παιδιών που βρέθηκε τυχαία το 1975 από παιδιά που έπαιζαν στον χώρο του καθολικού ιδρύματος για ανύπαντρες μητέρες, The Home, στο Tuam.
Η μετά από σχεδόν 40 χρόνια εκκλησιαστική και πολιτική κινητικότητα προφανώς προέκυψε τόσο από το γεγονός ότι κάποιες από τις « παράνομες μητέρες » είχαν προειδοποιήσει για κατάθεση μηνύσεων, όσο και από την πρόσφατη δημιουργία επιτροπής κατοίκων που ζητούν την αποκατάσταση της μνήμης των παιδιών.
Σε όλα αυτά συνέβαλλε τα μέγιστα η μάχιμη ιστορικός της πόλης Catherine Corless η οποία με τις έρευνές της ανακάλυψε ότι υπήρχαν ληξιαρχιαρχικές πράξεις θανάτου με αίτια τον μεταπολεμικό υποσιτισμό και τις παιδικές αρρώστιες όπως ο κοκίτης κτλ, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά ο τόπος ταφής τους.

Ο Υφυπουργός Παιδείας της χώρας, Ciaran Cannon, στις 01/06/14 αναφέρθηκε στις « ανατριχιαστικές λεπτομέρειες » από την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου στο χώρο που ιδρύματος που είχαν « Oι αδερφές της Καλής Βοήθειας ». Την ίδια μέρα η ηγουμένη των « αδελφών της Βοήθειας » συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο του Tuam, Dr Michael Neary για να συζητήσουν το πως θα τιμήσουν τα θύματα….

Ο πολιτικός εκπρόσωπος δεσμέυθηκε ότι « θα γίνει έρευνα προκειμένου να έρθουν στο φως τα στοιχεία που έκρυβε αυτός ο μυστικός τάφος ».Τόνισε ότι « οι έρευνες θα διεξαχθούν με πολύ διακριτικό τρόπο για να μην αναστατώσουν τη ζωή των ατόμων που είχαν μεσολαβήσει για να αφήσουν εκεί τα παράνομα μωρά τους οι ανύπαντρες μάνες ».

Ο επρόσωπος τύπου της καθολικής επισκοπής δήλωσε ότι ο αρχιεπίσκοπος θα συναντήσει όλες τις « αδερφές » για να συζητηθεί το θέμα της ανέγερσης μνημείου για τα 796 θαμμένα παιδιάμ τονίζοντας ότι ούτεη τωρινή αδερφότητα ούτε η επισκοπή φέρουν ευθύνη αφού το ίδρυμα έκλεισε για πάντα τις πόρτες του το 1961.
« Λογικά θα υπάρχει και επιτύμβια στήλη στην οποία θα αναφέρονται τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου τους. Στα αρχεία μας δεν υπάρχει κανένα σχετικό σοτιχείο καθώς το ίδρυμα έκλεισε το 1961 και όλα τα έγγραφα παραδόθηκαν στο διοικητιό συμβούλιο και στις υγειονομικές υπηρεσίες »

Χρειάσθηκε να περάσουν 40 χρόνια από την τυχαία ανακάλυψη του ομαδικού τάφου και δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για τις συνθήκες θανάτου των παιδιών, από νεογέννητα μεχρι 9 ετών. Ας ελπίσουμε οτι η αποκατάσταση της μνήμης τους δεν θα ολοκληρωθεί με την ανέγερση του ταφικού μνημείου αλλά θα προχωρήσει η έρευνα και στις πραγματικές συνθήκες του θανάτου τους.
Άλλωστε από την Ιρλανδία άρχισαν και οι πρώτες καταθέσεις των θυμάτων παιδοφιλίας από τους μεσήλικους πλέον πολίτες, που είχαν εφέ ντόμινο για να ανοίξουν τα στόματα σε όλην την Ευρώπη , προκαλώντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην καθολική εκκλησία εδώ και 4 χρόνια.

Δείτε εικόνες από το ρεπορταζ του Euronews:

πηγες: Independent/la libre/daily mail/washington post κ ά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ