Κόσμος

Ο ΟΗΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ BOKO HARAM ΣΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

118 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

Πορφύρης Δ /Σταφυλά Π

nigeria

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο France 24 , η Νιγηρία ζήτησε επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εντάξει την Ισλαμιστική σουνιτική οργάνωση Boko Haram στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις εξ' αιτίας και των διασυνδέσεων της με την Al-Qaïda. Μόνο από την αρχή της χρονιάς η οργάνωση ευθύνεται για τον θάνατο 2000 πολιτών από επιθέσεις αντίστοιχες με την διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαίου στη Νιγηρία. Αν και η Boko Haram θεωρείται η πλέον ύποπτη για το λουτρό αίματος που προκάλεσε η διπλή τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Jos της Νιγηρίας που στοίχισε τη ζωή σε 118 άτομα και τραυμάτισε άλλους 56,  μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.Η αστυνομία και το Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (NEMA) επιβεβαιώνει τον αριθμό των θυμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις του συντονιστή του Mohammed Abdulsalam. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτη δηλώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί και στη πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.

529969110

nigeria-twin-bomb-blast

Η διπλή βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η πρώτη προκλήθηκε στις 3.00 το μεσημέρι στην πολυσύχναστη αγορά και προήλθε από παγιδευμένο καμιόνι. Είκοσι λεπτά αργότερα, ένα minibus θα εκραγεί παγιδεύοντας ουσιαστικά και συμπαρασύροντας στο θάνατο άνδρες των σωστικών μέσων που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Goodluck Jonathan, εν μέσω ομοβροντίας κριτικής που του ασκείται για την αδυναμία του να αποτρέψει ανάλογες καταστάσεις καταδίκασε τις επιθέσεις που τις απέδωσε σε "εγκληματικά και διαβολικά άτομα ". Ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του "θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ".

Η περιφέρεια του Plateau όπου εκδηλώθηκε η αιματηρή επίθεση βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ του χριστιανικού Νότου και του πλειοψηφικά μουσουλμανικού Βορρά.Η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα και η πρώτη οικονομική δύναμη της Ηπείρου. Η περιφέρεια του Plateau και η πρωτεύουσά του, και στο παρελθόν υπήρξαν το θέατρο βίαων διακοινοτικών επιθέσων  που φέρουν τη σφραγίδα της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης.

529968689

nigeria-explosions

Την Κυριακή, στην  πόλη Kano  του Βορρά αντίστοιχη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους. Σε διάστημα ενός μηνός 100 νεκροί στην Abuja, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Η Boko Haram που δικδίκησε και τελευταία μια από τις επιθέσεις,  ξεκίνησε την δράση της το 2009 και διαθέτει 30.000 μέλη και 10.000 ενεργούς μαχητές.
Ο Πρόεδρος παρατείνει το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης για τις επαρχίες Yobe, Adamawa και Borno(προπύργιο των ισλαμιστών).To μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή πριν ένα χρόνο. Απ΄την περιφέρεια του Borno οι ισλαμιστές απήγαγαν τις 200 μαθήτριες (Chibok). Σήμερα το μέτρο αυτό κρίνεται ως αναποτελεσματικό αφού η σουνιτική οργάνωση στα πρότυπα της Αl Nousra και ΙSIS στη Συρία πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της κατά των πολιτών.
(AFP ,Reuters,France 24,figaro)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ