Κόσμος

Οι Εταιρείες κατασκοπεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν προσλάβουν έναν υπάλληλο

FACEBOOK και ΤWEETER ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

[caption id="attachment_916960" align="aligncenter" width="500"]FACABOOK και TWEETER τα εργαλεία παρακολούθησης των Εταιρειών FACABOOK και TWEETER τα εργαλεία παρακολούθησης των Εταιρειών[/caption]

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ  δεν προβαίνουν σε καμιά πρόσληψη υπαλλήλου αν πρώτα δεν τον "γνωρίσουν" μέσα από μια έρευνα στο προφίλ των υποψηφίων στα μέσακοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook  και το Τweeter. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, από στοιχεία του Γραφείου εύρεσης εργασίας CareerBuilder, το 39%των εργοδοτών ψάχνουν τους υποψηφίους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 43% δηλώνουν ότι ανακάλυψαν κάποιο στοιχείο που τους απέτρεψε από την πρόσληψη, όπως μια φωτογραφία, ή μια  κατάκριση κάποιου αφεντικού. Το 19% παραδέχτηκαν ότι αγόρασαν από τρίτους μια πληροφορία για έναν υποψήφιο υπάλληλο.

Πολλές εταιρείες απορρίπτουν υποψηφιότητες λόγων των on line ευρημάτων τους. Σε μια πρόσφατη έρευνα το 77% των εργοδοτών δηλώνει ότι διεξάγει έρευνα στο διαδίκτυο πριν μια πρόσληψη και το 35% από αυτούς απέρριψαν υποψηφίους λόγω αυτών των ερευνών.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις από αυτήν την αντιδεοντολογική τακτική των Εταιρειών και κυρίως από το Ινστιτούτο Εργατικών Διακαιωμάτων. Οι Εταιρείες δικαιολογούν αυτήν την μέθοδο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι  ο έλεγχος των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσληψης γίνεται για να αποκλεισθεί η περίπτωση χρήσης ναρκωτικών ή άλλων παράνομων πράξεων. Όμως ο Πρόεδρος του Εργατικού Ινστιτούτου Lewis Maltby υποστηρίζει ότι η χρήση του Διαδικτύου ανήκει στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής. "Οι εργοδότες θα πρέπει να ασχοληθούν με την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων μόνο όταν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο ενός αιτούντος αποτελεί εύλογη ανησυχία για έναν εργοδότη.Κάποιος που επισκέπτεται ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας δεν θα πρέπει να προσληφθεί σε μια θεση εργασιας που σχετίζεται με τα παιδιά και κάποιος που είναι αλκοολικός  θα μπορούσε να είναι η λανθασμένη επιλογή για να οδηγήσει ένα φορτηγό". 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ