Κόσμος

Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στο δρόμο που χάραξε η Κριμαία - 89% και 95% υπερ της απόσχισης από την Ουκρανία

ντονετσκ-δημοψήφισμα Με τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν χθες στο Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, κινούνται στο δρόμο που χάραξε η Κριμαία, αφού θέλουν την ανεξαρτητοποίηση τους από την Ουκρανία και δηλώνουν πώς δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Μαίου.

Τα δημοψηφίσματα, που μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζήτησε να αναβληθούν αλλά προφανώς καλωσορίζει το αποτέλεσμα, είχαν μαζική συμμετοχή και τα ποσοστά υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία ξεπέρασαν το 90%.

Σύμφωνα με τους φιλορώσους, στο Ντόνετσκ το 89% των πολιτών ψήφισε υπέρ της απόσχισης, που για άλλους σημαίνει ανεξαρτησία και για άλλους το βήμα πριν από την ένωση με τη Ρωσία.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ (σ.σ. την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα) ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Και τώρα; Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.

Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η "ανατολή" ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών. Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ντονετσκ-δημοψήφισμα-1 Τα επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και Ουκρανούς στρατιώτες δεν έλειψαν

ντονετσκ-δημοψήφισμα-2

ντονετσκ-δημοψήφισμα-3 defencenet.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ