Κόσμος

Δεν του έδιναν άδεια για να παρασταθεί στην εγχείρηση της καρκινοπαθούς κόρης του

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠIΝΟ ΔΡΑΜΑ

 

Η μικρή Εva , ο πατέρας της από αριστερά

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά , Βρυξέλλες για το   pentapostagma.gr

Στην πόλη  Nancy της Γαλλίας ένας αξιωματικός της Αστυνομίας Christophe Grosjean έχει μια  8 χρονη κόρη που πάσχει από οξεία λευχαιμία και πρέπει να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο στο Παρίσι ώστε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στερήθηκε μια σειρά αδειών  που του πρόσφεραν οι συνάδελφοι του , λόγω "έλλειψης νομοθετικού πλαισίου".Το να παραχωρείς την άδειά σου σε συναδέρφους  είναι  μια πρακτική διαδεδομένη ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα.

Η οικογενειακή κατάσταση του αξιωματικού είχε συγκινήσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να του προσφέρουν από μια ημέρα ο καθένας  ώστε να μπορεί να είναι με την κόρη του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της που αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.Η αίτησή του τελικά απορρίφθηκε αφού μεσολάβησαν επτά μήνες.Την άκρως γραφειοκρατική απόφαση εξέδωσε  η Γενική Γραμματεία Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της Αστυνομίας του Μetz.Το σκεπτικό της απόρριψης που του κοινοποιήθηκε  αρχές Φεβρουαρίου κάνει λόγο για  έλλειψη  υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου .

"Στη δημόσια υπηρεσία  η δωρεά ημερών αδείας είναι αδύνατη. Η διάταξη αυτή είναι εθνικής εμβέλειας και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το δημόσιο », δήλωσε την Τρίτη ο νομάρχης της περιφέρειας Meurthe - et - Moselle .

" Δεν ξέρω γιατί αλλά φαίνεται ότι δεν κατόρθωσα να ευαισθητοποιήσω τους αρμόδιους " , δηλώνει απογοητευμένος  ο πατέρας της Eva.

Η Διαχείριση  Ανθρώπινων Πόρων  ωστόσο  πρότεινε στην Υπηρεσία του , σε πρώτη φάση να του  συμπτύξει τις διακοπές του, να του χορηγήσει άδεια άνευ αποδοχών , γονική άδεια ή να του ικανοποιήσει αίτηση μετάταξής του στο Παρίσι.Την Τρίτη το πρωί, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας  πρότεινε στον αξιωματικό δεκαπενθήμερη   ειδική άδεια για το χρονικό διάστημα της εγχείρησης της κόρης του , και εκ περιτροπής μια ημέρα την εβδομάδα για ένα χρόνο.

" Ακόμη  και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για εμάς", δήλωσε η γυναίκα του αξιωματικού την Τρίτη στο κανάλι Εurope 1 , εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή της για την χρονοτριβή  ώσπου να εξευρεθεί μια λύση.Οι γονείς έχουν ξεκινήσει μια σελίδα υποστήριξης για την κόρη τους στο Facebook .

Η δωρεά  αδειών είναι εφικτή στον ιδιωτικό τομέα  κατόπιν συμφωνίας μεταξύ  διοίκησης και εργαζομένων .Τον Απρίλιο του 2011 , στην εταιρεία Fuji Autotech - Mandeure ( Doubs )  δόθηκε η δυνατότητα κατ΄εφαρμογή αυτής της διάταξης σε μια εργαζόμενη να πάρει 65 ημέρες άδεια και να επισκέπτεται τακτικά το σύζυγό της στο νοσοκομείο στην Bençanson . Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό στο Saint- Galmier του Λίγηρα  το 2010.Ύστερα από συγκατάθεση της   διοίκησης , οι εργαζόμενοι της Badoit προσέφεραν σε συνάδελφό τους 170 ημέρες από τις άδειές τους χωρίς απώλεια αποδοχών για να είναι στο πλευρό του 11χρονου αγοριού της που έπασχε από   καρκίνο στο ήπαρ.

Τον Ιανουάριο του 2012 ,ψηφίστηκε  ένα νομοσχέδιο επί της αρχής στην Εθνοσυνέλευση για την επέκταση αυτής της αρχής σε όλες τις εταιρείες , τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα .Παρέχει το δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο να εκχωρήσει ημέρες αδειών του σε έναν υπάλληλο της εταιρείας  "ο οποίος φέρει το βάρος ενός παιδιού κάτω των είκοσι ετών που πάσχει από κάποια ασθένεια,  ή αναπηρία λόγω ατυχήματος και που καθιστά απαραίτητη την παρατεταμένη παρουσία και την δεσμευτική φροντίδα" .

Το κείμενο  ωστόσο  δεν έχει εξεταστεί από την Γερουσία  και ως εκ τούτου, δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Δείτε το ρεπορτάζ από το BFM TV:

 

πηγές: BFM tv /L Express (25/02/17)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ