Κόσμος

Ο ρόλος των Τουρκόφωνων Τατάρων της Κριμαίας στην Ουκρανική Κρίση

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΑΤΑΡΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΙΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Η επιδρομή των Τατάρων

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά, Βρυξέλλες για pentapostagma.gr

Ρωσόφωνα,  ουκρανικά και γαλλόφωνα μέσα επικαλούνται μαρτυρίες κατοίκων και πληροφορίες  μυστικών υπηρεσιών, περί του κρίσιμου  ρόλου που διαδραμάτισαν οι   τουρκόφωνοι , σουνίτες μουσουλμάνοι Τατάροι (μογγολικής καταγωγής), στην ανάφλεξη του Κιέβου. Κύματα Τατάρων τζιχαντιστών που δρούσαν σε ισλαμιστικά δίκτυα στη Συρία, άρχισαν να επιστρέφουν μέσω Τουρκίας αεροπορικώς (γραμμή των Turkish Airlines Kωνσταντινούπολη -Συμφερούπολη) από τα τέλη Νοεμβρίου για να προετοιμάσουν τα βίαια επεισόδια. Eκτιμάται ότι η συμβολή τους ήταν απαραίτητη για το σχηματισμό δυνατών ομάδων κρούσης ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις της τάξης (Berkut).

Δημοσιογραφικές πηγές  από τη Συμφερούπολη  βεβαιώνουν ότι εδώ και  ημέρες , ομάδες των 15-20 ατόμων  που προέρχονται από τις οργανώσεις των "Νέων Τατάρων Ισλαμιστών της Κριμαίας" ταξιδεύουν  καθημερινά για  Κίεβο. Πολλοί εξ' αυτών έχουν εκπαιδευθεί στα βουνά της Συμφερούπολης και της Δυτικής Ουκρανίας. Οι υπόλοιποι είναι εμπειροπόλεμοι στο ανορθόδοξο αντάρτικο λόγω της συμμετοχής τους  στις ισλαμιστικές ομάδες της Συρίας.  Σύμφωνα  με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Κριμαία, οι Τατάροι Τζιχαντιστές έδρασαν στα χριστιανικά περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας  ως αποκεφαλιστές γιατρών και συναφών επαγγελματιών του τομέα  Υγείας όταν αυτοί αρνούνταν να "συνεργασθούν" . Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Κίεβο όπου "διαδηλωτές" ακρωτηρίασαν και  έβγαλαν το μάτι σε αστυνομικό και δεν επέτρεψαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο από το ασθενοφόρο. 

safe_image

Στο Ανώτατο Συμβούλιο των Κοζάκων της Κριμαίας επιβεβαιώνεται η είδηση ότι πλέον οι Τατάροι είναι "βετεράνοι της Συρίας". Η ίδια πληροφορία διασταυρώνεται και από  πηγές των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρακινής Δημοκρατίας. Αρκετοί Ρώσοι μιλούν για τη διασύνδεσή τους με την Αλ Κάιντα και άλλα ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα.Οι Τατάροι της Κριμαίας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους από τις σκληρές μάχες στις πόλεις της Συρίας στους δρόμους του Κιέβου. Διατηρούν ένα είδος πολιτικής αντιπροσώπευσης  εν είδει τοπικού κοινοβουλίου (Majlis) το οποίο και αναλαμβάνει τη μεταφορά αυτών των μαχητών στην ουκρανική πρωτεύουσα.Υπάρχουν αναφορές για πολλές εκατοντάδες Τατάρων της Κριμαίας  στο Κίεβο.

Η επίσημη αποστολή των Τατάρων της Κριμαίας στο Κίεβο με τη σημαία τους

                                    Η ΕΥΡΩΤΑΤΑΡΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Τατάροι Ισλαμιστές

Αυτοί οι τζιχαντιστές είναι και φιλοευρωπαιστές καθώς θεωρούν ότι μια πολιτική προσέγγιση με την Ευρωπαική Ένωση θα τους δώσει προοδευτικά αυτονομία και καταληκτικά θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος τους . Η  επίσκεψη του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thomas Hammarberg στην Κριμαία όπου συνάντησε αντιπροσώπους των Majlis (ταταρικό ψευδοκοινοβούλιο) δεν είναι τυχαία. Ήδη από το 2000 η υπ. αρ. 1455 Κοινοτική Οδηγία  του Ευρωκοινοβουλίου καλούσε την Ουκρανία να προσαρτηθεί στην Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης "προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα υποδομής για τους Τατάρους". Καλούσε  επίσης την Ουκρανική Κυβέρνηση "να λάβει υπόψη της την εμπειρία των υπολοίπων χωρών πολυεθνικού χαρακτήρα για να διασφαλίσει μια αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τατάρων στη δημόσια ζωή της χώρας" (π.χ.Κόσοβο).

                     ΛΙΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΤΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

tatars03

Τον 15ο αιώνα αποκτούν πολιτική οντότητα με το "Χανάτο της Κριμαίας" και μετά  την κατοχή τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αι., αρχίζουν να παρακμάζουν. Οι Ρώσοι επωφελούμενοι από την παρακμή τους, θα προσαρτήσουν το 1783 τη Χερσόνησο της Κριμαίας . Μετά τη ρωσοποίηση της Χερσονήσου, οι Τάταροι  θα μεταναστεύσουν μαζικά στη  Τουρκία θεωρώντας την "Γη του Ισλάμ".

Με την Ρωσική Επανάσταση του 1917 αναπτερώνονται οι ελπίδες τους και η Ταταρική Βουλή (Κouroultai) ανακυρήτει την ανεξαρτησία της Κριμαίας που όμως  θα διαρκέσει μέχρι το 1920. Ωστόσο , ο Λένιν δίνει αυτονομία στη "Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Κριμαίας" αλλά με περιορισμένα δικαιώματα για τους Τατάρους κατοίκους.

Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΤΑΡΩΝ

Όταν στον Β Παγόσμιο Πόλεμο η Κριμαία κατακτήθηκε από τους Ναζί , οι Τάταροι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή πραγματοποιώντας πολλά εγκλήματα κατά  Ρώσων και Ουκρανών. Για αυτόν το λόγο θα ακολουθήσει ο μαζικός εκτοπισμός τους από τη χερσόνησο το 1944. Οι Τατάροι της Κριμαίας εντάχθηκαν ως  εθελοντές στα Τάγματα Θανάτου των Ναζιστών σε ένα ποσοστό της τάξεως του 80% . Έκαναν εθνοκάθαρση σε όλες τις  μειονότητες της Κριμαίας και δολοφόνησαν μαζικά Ουκρανούς και Ρώσους. Καταγράφηκαν στην ιστορική μνήμη  των σλάβων  ως οι πιο αδίστακοι δολοφόνοι. Δεν εξαιρούσαν από τις σφαγές τους, ούτε τους γέρους, ούτε τα γυναικόπαιδα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 οι Τατάροι αρχίζουν να επανακτούν την Κριμαία και οι ρώσικες αρχές δεν κρύβουν την δυσφορία τους απέναντι στη μαζική τους επιστροφή.

Από το 1991 διακυρήτουν την εθνική τους υπεροχή στην χερσόνησο και ζητούν την αναγνώριση κυρίαρχου εθνικού κράτους με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες πολιτικές εντάσεις. Αποτελούν μόνο το 10% του πληθυσμού και αναγκάζονται να αναγνωρίσουν την de facto εδαφική τους ενσωμάτωση στο νέο Ουκρανικό κράτος. Ωστόσο ιδρύουν τα δικά τους αντιπροσωπευτικά όργανα που για τους ίδιους επέχουν θέση κοινοβουλίου, υπερασπιζόμενοι την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα.

Το 2002 , 260 000 Τάταροι κατοικούσαν στην Κριμαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ