Κόσμος

Ρωσία: Απαγορεύθηκε η χρήση των Bitcoins

ρωσία-απαγορεύθηκε-η-χρήση-των-bitcoinsΤο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας προχώρησε σε μία απόφαση που αναθεωρεί εκ βάθρων τις ελευθερίες συναλλαγής μέσω ψηφιακών νομισμάτων.

Ανακοίνωση τύπου της Γενικής Εισαγγελίας αναφέρει ότι: «τα συστήματα διενέργειας ανώνυμων πληρωμών μέσω της χρήσης διαδικτυακών/ψηφιακών νομισμάτων που βρίσκονται σε ευρύτατη κυκλοφορία – συμπεριλαμβανομένου του γνωστότερου εξ αυτών, του Bitcoin – αποτελούν χρηματικά υποκατάστατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα», όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οποιαδήποτε χρήση του Bitcoin θα θεωρείται «πιθανώς ύποπτη», καθώς η ρωσική κυβέρνηση συνέδεσε άμεσα την χρήση bitcoins με παράνομες δραστηριότητες: "Η εισαγωγή έτερων χρηματικών και νομισματικών υποκατάστατων απαγορεύεται".

"Οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα κινδυνεύουν να υποπέσουν – ακόμη και δίχως την θέλησή τους – σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές πράξεις, καθώς και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων", τονίζεται μέσω της ανακοίνωσης τύπου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική αστυνομία θα σας «κυνηγήσει» για τις συναλλαγές/ανταλλαγές μικρών ποσοτήτων bitcoin, αλλά εάν προβείτε σε αυτές τις συναλλαγές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα συμπεριληφθείτε στις λίστες των παρακολουθήσεων μας».

Το ρωσικό διάταγμα δεν θα πρέπει να προξενεί απορία, δοθέντος ότι στη χώρα οι συναλλαγές με υποκατάστατα χρημάτων αποτελούν παράνομες πράξεις. «Το επίσημο νόμισμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το ρούβλι», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ρωσικές αρχές.

«Η εισαγωγή νέων νομισματικών μονάδων και υποκατάστατων χρήματος απαγορεύεται», υπογράμμισε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας, έχοντας ως βασική αναφορά  το Άρθρο 27 της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας.

Η Ρωσία αποτελεί, πάντως, μονάχα μία από τις χώρες που αντέδρασαν πρόσφατα κατά της χρήσης των Bitcoins. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Κίνα απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα , αν και δεν προχώρησε στην απευθείας απαγόρευση του διαδικτυακού μέσου συναλλαγών.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ