Κόσμος

Υπάρχει όντως «μεταλλαγμένος σκύλος» από την Fukushima; Ας ξεσκεπάσουμε ακόμη μία απάτη

 

Στο Facebook διαδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησε ταχύτατα η ανωτέρω φωτογραφία με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει έναν σκύλο που γεννήθηκε σε συνθήκες in-vitro μέσω της έγχυσης μητρικών κυττάρων με κύτταρα αρσενικού σκύλου που είχαν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια στη Fukushima. Η ιστορία είναι απολύτως απατηλή..

Ας διαλύσουμε την απάτη: Η φωτογραφία δεν απεικονίζει πραγματικό ζωντανό σκύλο, μεταλλαγμένο ή οτιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, απεικονίζει ένα γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Peter Coffin που έχει ως «καλλιτεχνική βάση» τη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο γλυπτό αποτέλεσε μέρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Hirshhorn και στο Sculpture Garden στην Washington DC.

Η ιστοσελίδα Topekas News, ο ιστότοπος δηλαδή που δημοσίευσε την πλαστή ιστορία, είναι γνωστή για την παραγωγή και διάδοση ψευδών ειδήσεων που προσεγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε σε δημοσίευμα του Washington Post που περιείχε αναλυτική κριτική στα καλλιτεχνικά έργα του Coffin :

Ορισμένα από τα έργα του Peter Coffin είναι κάθε άλλο παρά διακριτικά. Το έργο που κερδίζει αμέσως την προσοχή των επισκεπτών στην έκθεση του Hirshhorn είναι ένα γλυπτό ενός γιγάντιου σκύλου ράτσας Great Dane που φαίνεται να αιωρείται μόλις λίγα εκατοστά από το έδαφος – προσδίδοντας στο δημιούργημα απίστευτο ρεαλισμό – μέσω της χρησιμοποίησης κρυμμένων καρφιών που συγκρατούν το τεράστιο βάρος του.

Έχοντας διαστάσεις που προσεγγίζουν αυτές ενός μικρού αλόγου, ο υπερμεγέθης σκύλος διαθέτει τεράστια και διαπεραστικά μπλε μάτια και γυαλιστερό τρίχωμα. Το τρίχωμα δημιουργήθηκε με εξειδικευμένες τεχνικές από ταξιδερμιστή και όπως και σε ένα πραγματικό ζώο, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να χτενίζεται για να διατηρεί την υπέροχη λάμψη του..

Όπως βλέπουμε, παρόλο που το Topekas News αυτοπαρουσιάζεται ως ειδησεογραφικό site, η αλήθεια είναι ότι εξειδικεύεται στην δημοσίευση ολότελα ψευδών ιστοριών που αποτελούν μονάχα αποκύημα της φαντασίας.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ