Κόσμος

Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης: Η Γερμανία θα πρέπει να συλλάβει τον Πούτιν εάν εισέλθει στο έδαφός της

Η Γερμανία θα πρέπει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν εισέλθει στο γερμανικό έδαφος και εάν, φυσικά, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζητήσει από τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης να επιβάλουν το νόμο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσχμαν, σύμφωνα με την Bild και το Kyiv Independent .

«Περιμένω από το ΔΠΔ να στραφεί γρήγορα στην Ιντερπόλ και στα υπογράφοντα κράτη και να τους ζητήσει να εκτελέσουν αυτήν την εντολή», είπε ο Μπούσμαν. Στις 17 Μαρτίου, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη Ρωσίδα Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Ρωσία, η οποία επέβλεπε τις αναγκαστικές απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία. 

Ο Πούτιν έγινε έτσι ο τρίτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, μετά τον Ομάρ αλ Μπασίρ του Σουδάν και τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει 123 χώρες που είναι μέλη του ΔΠΔ να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον στείλουν στη Χάγη εάν εισέλθει στο έδαφός τους.

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το ΔΠΔ αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι ο Πούτιν είναι άμεσα υπεύθυνος για την επίβλεψη της απαγωγής και της βίαιης μετεγκατάστασης περισσότερων από 16.000 Ουκρανών παιδιών από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ρώσοι στρατιώτες μετέφεραν ή απέλασαν παράνομα χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες στη Ρωσία κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης. Στις 6 Μαρτίου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία απήγαγε περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία. Μόνο 125 από αυτούς επιστράφηκαν στην Ουκρανία.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν έχουν νόημα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών , Μαρία Ζαχάροβα. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και οι πιθανές «συνταγές» σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο είναι νομικά άκυρες για εμάς», τόνισε.

Με τη σειρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για λογαριασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι έρευνες στη χώρα του υποδηλώνουν επίσης ότι το Κρεμλίνο είχε άμεση ανάμειξη στην αναγκαστική απέλαση παιδιών στη Ρωσία. «Στην ποινική διαδικασία που διερευνήθηκε από τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου μας, έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 16.000 περιπτώσεις αναγκαστικής απέλασης παιδιών από την Ουκρανία από τον κατακτητή. Αλλά ο πραγματικός, πλήρης αριθμός των απελαθέντων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», είπε ο ηγέτης από το Κίεβο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ