pentapostagma-sprite
Κόσμος

Γερμανία: «Δεν φοβάται μια νέα οικονομική κρίση ο Σολτς»

Οι συγκρίσεις με το ξέσπασμα της χρεοκοπίας της Lehman Brothers πριν από 15 χρόνια θεωρεί ότι είναι αδόκιμες. «Το νομισματικό σύστημα δεν είναι πλέον τόσο εύθραυστο, όσο πριν από την οικονομική κρίση. Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή», τονίζει ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την ερτ. 

Τόσο ο νομοθέτης όσο και οι εποπτικές Αρχές των τραπεζών έχουν διδαχθεί από τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες είναι σήμερα πιο αυστηρές. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία «δρουν πλέον γρήγορα και αποφασιστικά».

Οι καταθέτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. «Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Όχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και των αυστηρότερων κανόνων, αλλά και λόγω της οικονομικής μας ισχύος», διαβεβαιώνει ο Σολτς.

Νέο «οικονομικό θαύμα»

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας: «Η Γερμανία θα είναι εντελώς ουδέτερη κλιματικά σε 22 χρόνια, και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη, παρόμοια με αυτή που έζησε η Γερμανία στις δεκαετίες του 1950 και του 1960», εκτιμά ο Σολτς.

Έχει ήδη δρομολογηθεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας με την απομάκρυνση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την επέκταση χρήσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Τη θετική προοπτική ενισχύουν έργα, όπως το νέο εργοστάσιο της Thyssen-Krupp Steel, στο οποίο έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια ευρώ, τα εργοστάσια ημιαγωγών και μπαταριών, καθώς οι επενδύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάγκη θεσμικής εξέλιξης της ΕΕ

Ο καγκελάριος Σολτς διαπιστώνει ανάγκη θεσμικής εξέλιξης και στην ΕΕ. «Μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα υπάρχουν πιθανώς 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, επομένως το ειδικό βάρος της ΕΕ με τα 400 εκ. πολίτες της θα μειωθεί». Ταυτόχρονα, η Ένωση θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής και οικονομικής εξέλιξης.

«Για να πετύχει αυτό, θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω την εσωτερική αγορά και να υλοποιήσουμε επιτέλους την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών», τονίζει ο Σολτς. Ωστόσο, θεωρεί ότι, όπως και αν αναπτυχθεί η Ευρώπη, η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη.

Εγγυήσεις στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο γερμανός καγκελάριος διαβεβαιώνει ότι «η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία πολιτική, ανθρωπιστική, οικονομική και εξοπλιστική υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί». Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να μην προμηθεύσει η Κίνα όπλα στη Ρωσία και να αποκλειστί η χρήση πυρηνικών όπλων, όπως δήλωσε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στο Μπαλί.

Θεωρεί πάντως, ότι όλοι θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι για έναν μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο, ακόμα κι αν είναι επιθυμητό ένα γρήγορο τέλος του». Αναφορικά με τις εγγυήσεις Ασφαλείας που θα πρέπει να δοθούν στο Κίεβο μετά το τέλος του πολέμου, αυτές «είναι απαραίτητες», λέει και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης «εδώ και μήνες». «Όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όλα τα άλλα έπονται»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news