pentapostagma-sprite
Κόσμος

Η γεωπολιτική κρίση χτυπάει τα κρυπτονομίσματα και...στην μέση ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ηγέτη του Ελ Σαλβαδόρ, της πρώτης χώρας που έκανε το bitcoin νόμιμο συνάλλαγμα, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα επηρεάσει ελάχιστα τη νομισματική κρίση της χώρας.

Με το Ελ Σαλβαδόρ να σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα ομόλογο με υποστήριξη bitcoin 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, Τούρκοι και ξένοι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά εάν η συνάντηση μεταξύ του κ. Ερντογάν και του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε στην Άγκυρα θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας βλέπει τα κρυπτονομίσματα, παρά την κατακόρυφη πτώση της αξίας του bitcoin σε δολάρια.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, οι δύο πρόεδροι επαίνεσαν ο ένας την ηγεσία του άλλου, αλλά κανένας δεν ανέφερε τα κρυπτονομίσματα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια περιοριστική προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κ. Μπουκέλε θα υποστηρίξει τη χρήση κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής στην τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, πυροδότησε κοινωνικές αναταραχές και διαδηλώσεις και απείλησε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα, η οποία είναι μέλος της Ομάδας των 20 και του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Ξεχωριστά, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 14% την Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι μείωσαν τα επιτόκια τους τέσσερις συνεχόμενους μήνες πριν, επιταχύνοντας την κατάρρευση του νομίσματος.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια ως μέρος της ανορθόδοξης στρατηγικής του για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και έχει απολύσει σχεδόν κάθε ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο που αντιτίθεται στο όραμά του. Οι περικοπές των επιτοκίων του περασμένου έτους οδήγησαν τον πληθωρισμό από τα φθηνότερα δάνεια, ενώ διέβρωναν την αγοραστική δύναμη της λίρας, ωθώντας τις τιμές για βασικές εισαγωγές, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και την απότομη υποτίμηση της λίρας, οι Τούρκοι έχουν στραφεί σε κρυπτονομίσματα. Η συνάντηση με τον κ. Μπουκέλε έρχεται καθώς ο κ. Ερντογάν είπε ότι προτείνει νέα νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα εκκολαπτόμενα περιουσιακά στοιχεία. Ενώ η Τουρκία απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής πέρυσι, η κυβέρνηση του κ. Μπουκέλε έγινε η πρώτη στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό νόμισμα.

Αναταραχές και στα κρυπτονομίσματα

Σεισμός σημειώνεται στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η υποβάθμιση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και η εισαγωγή της απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων από τη Ρωσία προκάλεσαν απώλεια αξίας 10% στα κρυπτονομίσματα.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα Bitcoin, από την άλλη πλευρά, έπεσε στα 38 χιλιάδες δολάρια με απώλειες άνω του 7%. Στο Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, παρατηρείται επίσης μια ιστορική κατάρρευση, καθώς έπεσε στα 2.800 με υποτίμηση 8%.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων βιώνει το ένα ιδιαίτερα μεγάλο σοκ, καθώς η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάρει τον κατήφορο. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων προκάλεσε απότομη πτώση στο Bitcoin και στο Ethereum.

Η υποτίμηση άνω του 1% στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ συνέβαλε επίσης στην υποτίμηση των κρυπτονομισμάτων, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 0,89% στις 34.715 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 1,10% στις 4482 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 1,30% στις 14.154 μονάδες.

Η γεωπολιτική κρίση χτυπάει τα κρυπτονομίσματα

Η συνοριακή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας να πυροδοτούν την κρίση.

Από την άλλη πλευρά, είναι προσδοκούμενο ότι η Ρωσία μπορεί να συνεργαστεί πιο ενεργά με την Κίνα έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ, που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διακυμάνσεων στην παγκόσμια οικονομία σε οποιαδήποτε στιγμή εισβολής.

Με τις κρίσεις που βιώθηκαν, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα Bitcoin έπεσε από 69 χιλιάδες δολάρια σε 38 χιλιάδες δολάρια τον Νοέμβριο. Το Bitcoin, το οποίο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την πτωτική τάση, ξεκίνησε τη μέρα με 42.713 δολάρια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το χαμηλότερο επίπεδο ήταν 38.315 δολάρια και το υψηλότερο επίπεδο ήταν 42.713 δολάρια. Από τις 06:45, το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 38.770 δολάρια με απώλειες κοντά στο 10%.

Ομοίως, το Ethereum έπεσε στα 2.860 δολάρια με ημερήσια απώλεια 8,3% από σήμερα το πρωί.

Η συνολική αγοραία αξία των κρυπτονομισμάτων έχει επίσης μειωθεί από 2 τρισεκατομμύρια 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1 τρισεκατομμύριο 830 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες. Με άλλα λόγια, 220 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την αγορά σε ένα 24ωρο.

Τα Altcoins κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έχουν υποχωρήσει περισσότερο. Το SCRT υποχώρησε 20% στα 7,17 δολάρια, το POND έπεσε 19% στα 0,055 δολάρια, το DUSK έπεσε 18% στα 0,70 δολάρια, το QI μειώθηκε 18% στα 0,07 δολάρια.

Προτεραιότητα τα κρυπτονομίσματα στην αμερικάνικη οικονομική πολιτική

Τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων πρόκειται να αποτελέσουν το κύριο επίκεντρο της καταστολής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2022.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί επίσης να εργαστεί για να προτείνει απαγόρευση του Bitcoin mining και της δραστηριότητας συναλλαγών κρυπτογράφησης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα Crypto funds παρουσίασαν εκροές για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση της CoinShares του διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν καθαρές εκροές 73 εκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news