pentapostagma-sprite
Κόσμος

Η Ευρώπη θέλει να έχει πλήρη ανεξαρτησία για να στείλει αστροναύτες στο διάστημα

Το διάστημα πιστεύεται ότι είναι απεριόριστο, αλλά η κάτω τροχιά της Γης (LEO) είναι περιορισμένη και γεμίζει γρήγορα με νέους δορυφόρους και διαστημικά απορρίμματα από παλιούς.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των δορυφόρων. Πρώτον, δεν ήταν ποτέ ευκολότερο να φτάσει ένας δορυφόρος στο διάστημα και δεύτερον, οι δορυφόροι έχουν γίνει μικρότεροι.

Σύμφωνα με το euobserver, η παγκόσμια διαστημική οικονομία αντιπροσωπεύει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ετησίως και θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για την επιτάχυνση της χρήσης του διαστήματος στην Ευρώπη.

Αυτή η εμπορική έκρηξη αγγίζει όλους τους τομείς του διαστήματος, από εκτοξευτές έως εφαρμογές, από την εξερεύνηση έως την οικονομία LEO. Ποιο θα είναι το μερίδιο της Ευρώπης σε αυτό;

Σήμερα, έχουμε τρία έθνη (οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία) που είναι σε θέση να εκτοξεύουν τους δικούς τους αστροναύτες στο διάστημα, με έναν να έρχεται πολύ σύντομα, την Ινδία.

Σύμφωνα με το atalayar, η Ευρώπη ετοιμάζεται να δώσει στα έργα της νέο προσανατολισμό και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στον ανταγωνιστικό κόσμο της αστροναυτικής. «Δεν είναι από το σήμερα στο αύριο, αλλά για να είμαστε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των επόμενων δεκαετιών, πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, αργά αλλά σταθερά», αναφέρει.

Το σήμα εκκίνησης μόλις δόθηκε από τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), τον Αυστριακό Josef Aschbacher, ο οποίος πρότεινε στις 22 χώρες που απαρτίζουν τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οφέλη της αυτονομίας για την τοποθέτηση Ευρωπαίων αστροναυτών στο διάστημα.

Ο Aschbacher θεωρεί επείγον η Ευρώπη να μην παραμείνει υποχείριο της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, για την πρόσβαση στο διάστημα. «Εξαρτόμαστε από άλλους, όχι λόγω έλλειψης γνώσης ή τεχνολογίας, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων», συνοψίζει ο Aschbacher.

Ο Aschbacher  έχει σύμμαχο τον Πρόεδρο Μακρόν 

Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για το διάστημα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 στην Τουλούζη, η οποία συμπίπτει με τη Γαλλία που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Η σύνοδος κορυφής πρόκειται να ενισχύσει τη φιλοδοξία της Ευρώπης στο διάστημα για την επόμενη δεκαετία, ανακοινώνοντας νέα εμβληματικά διαστημικά προγράμματα εκτός από το Copernicus και το Galileo.

Ωστόσο, ένα μεγάλο εμπόδιο θα είναι να βρεθούν οι δημόσιοι προϋπολογισμοί που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν τέτοια οράματα.

«Η Ευρώπη δεν έχει τη δική της ικανότητα να πραγματοποιεί επανδρωμένες πτήσεις σε χαμηλή τροχιά -λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα από τη Γη, πολύ λιγότερο να εκτελεί αποστολές εξερεύνησης πέρα ​​από τη Σελήνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα», προειδοποιεί ο Aschbacher. Είναι αλήθεια, αλλά πολλές χώρες της ESA προτιμούν να πετούν στο διάστημα με κάψουλες από τη NASA και τη Roscosmos και γιατί όχι, με την Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία (CNSA).

Με προϋπολογισμό 7.152 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022, ο ανώτερος διευθυντής θεωρεί ότι είναι καιρός να πιάσει δουλειά ώστε, ξεκινώντας από την επόμενη δεκαετία, η ευρωπαϊκή προσπάθεια για εξερεύνηση του διαστήματος να μεταφερθεί από ρομποτικά έργα με ανιχνευτές, δορυφόρους και τηλεσκόπια. σε επανδρωμένες αποστολές.

Δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες της ESA το όραμα του Aschbacher

Η αποφασιστική συνάντηση θα είναι στα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου οι υπουργοί της ESA που είναι αρμόδιοι για θέματα διαστήματος θα πρέπει να εγκρίνουν τα προγράμματα και τους προϋπολογισμούς για την περίοδο 2023-2025, που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στο μακροπρόθεσμα. 

Η πιο φιλόδοξη από όλες τις νέες προαιρετικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι των υπουργών ο Josef Aschbacher, θα είναι η έγκριση, η απόρριψη ή η αναστολή της απόφασης να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον καθορισμό ενός προγράμματος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη ενός φορέα εκτόξευσης με τη δυνατότητα φιλοξενίας αστροναυτών, καθώς και την απαραίτητη υποδομή για την απογείωσή τους.

Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες να ξεκινήσουν μια κλιμάκωση των επενδύσεων για να αποκτήσουν ένα επανδρωμένο σύστημα διαστημικών μεταφορών μεταξύ 2030 και 2040.

Αλλά τα φιλόδοξα σχέδια του Aschbacher για την ESA, υπερβαίνουν τις επανδρωμένες πτήσεις. Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς της ESA στη συνάντησή τους τον περασμένο Νοέμβριο στην Πορτογαλία, θέλει επίσης να δρομολογήσει 3 έννοιες τις οποίες περιγράφει ως «επιταχυντές», στις οποίες το διάστημα διαδραματίζει έναν υπερβατικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κοινωνικού, οικονομικού και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Επικαλύψεις του διαστήματος της ΕΕ

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Αλλά δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, απλώς συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη και λαμβάνει περίπου το 25 τοις εκατό των ετήσιων προϋπολογισμών από τα ταμεία της ΕΕ.

Οι προϋπολογισμοί της ΕΕ κατευθύνονται επίσης σε ένα νέο όργανο της ΕΕ, που ονομάζεται Οργανισμός της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), το οποίο ξεκίνησε επίσημα στις 12 Μαΐου 2021. Βρίσκεται στην Πράγα και επιβλέπει όλα όσα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μπλοκ σε τροχιά.

Η ESA και η EUSPA είναι χωριστές οντότητες με εθνικές συνδρομές που δεν αλληλεπικαλύπτονται πλήρως, για παράδειγμα, το ΗΒ είναι στην ESA αλλά όχι στην ΕΕ και επομένως όχι στην EUSPA.

Τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν επίσης στα δικά τους εθνικά διαστημικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Η Γαλλία, δεσμεύτηκε για παράδειγμα τον Οκτώβριο του 2021, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου «Γαλλία 2030», η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση για την κατασκευή διαστημικού λιμανιού στο νησί Andøya και η Σουηδία για ένα διαστημικό λιμάνι στο Esrange Space Center στο Κιρούνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news