pentapostagma-sprite
Κόσμος

Ο Ερντογάν εκβιάζει Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου να “κάτσουν φρόνιμα”- Έρευνα: ”Καζάνι που βράζει η τουρκική νεολαία”

Ότι έκανε με τις προεδρικές εκλογές, μπλοκάροντας την υποψηφιότητα Α.Γκιούλ, πράττει και τώρα με Μπαμπατζάν-Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν,  ο οποίος έστειλε “τελεσίγραφο” και στους δύο, να μην προχωρήσουν στην δημιουργία κομμάτων.

Πρόκειται για μια νέου τύπου δικτατορική πρακτική από πλευράς του καθεστώτος , η οποία προμηνύει μαζί με έρευνα κόλαφο, την πρόκληση ακόμα και πιθανής εξέγερσης στο εσωτερικό της χώρας ενώ στο εξωτερικό η διεθνή κοινότητα αρχίζει να "ξυπνά" αργά και σταθερά κατά της Τουρκίας.

Την αποστολή της επιδόσεως του “ερντογανικού” τελεσιγράφου σε Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, ανέλαβαν φερόμενοι  πρώην πολιτικοί του ΑΚΡ, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους Τούρκους πολιτικούς, “προσπαθώντας να τους σταματήσουν από την δημιουργία νέων κομμάτων”.

Μια ομάδα αποτελούμενη από πρώην πολιτικούς του AKP, οι οποίοι όμως είναι κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υλοποίησαν επισκέψεις στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, στον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στον πρώην Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να τους αποτρέψουν από την ίδρυση δύο νέων πολιτικών κομμάτων.

Οι “σωματοφύλακες” του σουλτάνου, πότε εκβιάζοντας και απειλώντας και πότε καλοπιάνοντας,  αναφέρθηκαν σε  πρόκληση βλάβης του AKP λόγω των νέων κομμάτων.

Η ομάδα “κρούσης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε επίσης και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ετοιμάζονταν να παράσχει στήριξη στον Μπαμπατζάν χωρίς να αναλάβει κάποιο ρόλο στο κόμμα.

Η ομάδα των “παλικαράδων” προέτρεψε τον Νταβούτογλου να σταματήσει τις προσπάθειές του για να ιδρύσει το κόμμα, λέγοντας ότι θα οδηγούσε σε διαχωρισμό του ΑΚΡ . "Είσαι πολύ αργά", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το ρήγμα μεταξύ του Ερντογάν και των πρώην συμμάχων του έχει εκβαθυνθεί ακόμα πιο πολύ, καθώς η ημερομηνία ίδρυσης των κομμάτων πλησιάζει.

Την ίδια στιγμή έρευνα αναφέρει ότι το 82% των Τούρκων πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες, παραβιάζονται ασύστολα στη χώρα

Περίπου το 82,1% των Τούρκων πιστεύει ότι τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων παραβιάζονται στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς Αμνηστίας.

Περίπου το 80% των ερωτηθέντων, ενώ πιστεύουν ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου στην Τουρκία, όταν φτάνουμε στην εφαρμογή, όλοι οι πολίτες δεν μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα εξίσου.

Το 82,1% των Τούρκων πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών παραβιάζονται στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα με τίτλο "Έρευνα για την Ανίχνευση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Η έρευνα  διεξήχθη με την συνδρομή 2.651 ατόμων σε 28 επαρχίες της Τουρκίας τον Νοέμβριο από την Διεθνή Αμνηστία και την ερευνητική ομάδα στρατηγικής και κοινωνικής έρευνας του MetroPoll Center.

Η έρευνα έθεσε επίσης το ερώτημα εάν τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων περιορίζονται στην Τουρκία,  με  το 62,6% να δηλώνει «Ναι». Όταν η απάντηση αυτή αναλύθηκε με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 72% και αφορούσε νεαρές ηλικίες.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Περίπου το 43,8% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους όταν βρίσκονται μαζί με άλλους ανθρώπους, ενώ το 43,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ερωτηθείς με το ερώτημα "Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι στην Τουρκία μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους;" περίπου το 52,4% των ερωτηθέντων είπαν "Όχι", ενώ το 37,7% δήλωσαν "Ναι".

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, ενώ το 82,6% δήλωσε ότι οι μακρές δίκες στην Τουρκία παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περίπου 71,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν επίσης ότι «αντιτίθενται στην αστυνομική χρήση βίας και στην χρήση δακρυγόνων σε ειρηνικές διαδηλώσεις από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις".

Περίπου το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τη δήλωση ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει έναν πολίτη. Το ποσοστό αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν τέθηκε το ερώτημα σε σχέση με έναν εγκληματία.

Η έρευνα ζήτησε επίσης από τους ανθρώπους να απαριθμήσουν τα πρώτα τρία θέματα που σκέφτονται όταν ακούν τον όρο "δικαιώματα του ανθρώπου". Το "δικαίωμα στη ζωή" ήταν η πιο δεδομένη απάντηση, ακολουθούμενη από την  "ελευθερία έκφρασης" και το "δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης. "

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα των Τούρκων πολιτών ειδικά των νέων, ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν προβεί σε καμία είδους διαμαρτυρία.

Από αυτό αποκαλύπτεται όμως ότι το στυγνό τουρκικό καθεστώς επιβάλλει συνθήκες “ασφυκτικές” στους Τούρκους πολίτες, ειδικά στους νέους,  και είναι πλέον θέμα χρόνου να αντιδράσουν πιο δυναμικά, όπως για παράδειγμα οι Ιρανοί νεολαίοι στις πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των μουλάδων, οι οποίοι  θεωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη “μηδαμινή”.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news