Κόσμος

Μύθοι γύρω από τα ελαστικά των αυτοκινήτων - Όλοι πρέπει να τα ξέρουμε αυτά

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων συνδέονται με ορισμένου μύθου που ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε.

Πόσο σίγουροι είσαστε ότι αυτά που γνωρίζετε για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας δεν είναι παρά ένας μύθος; Παρακάτω και με τη βοήθεια 3 ειδικών, προσπαθούμε να δούμε εάν ισχύουν 5 γνωστοί μύθοι γύρω από τα ελαστικά.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας έρχονται από 3 ειδικούς του τμήματος εξέλιξης πλαισίων της Skoda, οι οποίοι αν μη τι άλλο ασχολούνται καθημερινά με το πως να επιτύχουν το κορυφαίο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά των αυτοκινήτων στο δρόμο. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Μύθος 1ος: Αλλάζουμε τα ελαστικά εμπρός-πίσω όταν φθαρούν τα εμπρός

«Στη θεωρία αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, όμως στην πράξη δεν ισχύει. Βάζοντας τα περισσότερο φθαρμένα ελαστικά στους πίσω τροχούς, αυτό δημιουργεί αρκετούς κινδύνους», μας εξηγεί ο Ladislav Havlíček της Skoda. Και ο πιο σημαντικός εξ αυτών έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις στροφές. Όταν λοιπόν φρενάρουμε πριν ή και μέσα στη στροφή το βάρος του αυτοκινήτου μετατοπίζεται προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα το πίσω τμήμα να ελαφραίνει και οι πίσω τροχοί να τείνουν να χάσουν την πρόσφυση τους. Οπότε, οι ειδικοί της Skoda μας προτείνουν να μην βάζουμε τα φθαρμένα ελαστικά πίσω γιατί εκεί ακριβώς χρειαζόμαστε να έχουμε ελαστικά σε καλή κατάσταση. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε φθαρμένα ελαστικά, τότε είναι καλύτερο αυτά να παραμείνουν εμπρός, αφού μπορούμε μεν να χάσουμε λίγη από την ελκτική πρόσφυση (π.χ. σε βίαιες επιταχύνσεις θα έχουμε σπινάρισμα), όμως από την άλλη το αυτοκίνητό μας θα είναι πιο σταθερό στις στροφές.

Μύθος 2ος: Γλιτώστε λεφτά: Τοποθετήστε low cost ελαστικά και όχι αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής

Όπως μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί της Skoda, προτού ένα αυτοκίνητο λανσαριστεί οι υπεύθυνοι εξέλιξης του πλαισίου για σχεδόν 2 χρόνια δοκιμάζουν το ποιο ελαστικό ταιριάζει καλύτερα στο νέο μοντέλο. Πραγματοποιούνται μια σειρά από ειδικά τεστ, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αξιολόγησης. Ο Jan Ševčík της Skoda μας εξηγεί τους κινδύνους χρήσης ελαστικών low-cost μάρκας που δεν προτείνονται από τον κατασκευαστή: «Ξεκινά με ενοχλητικούς θορύβους και μπορεί να καταλήξει με το αυτοκίνητό μας να γλιστράει χωρίς λόγο. Τα χαμηλής ποιότητας και τιμής ελαστικά όταν οδηγούμε κοντά στο όριο μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το αυτοκίνητό μας εντελώς ξαφνικά και χωρίς να μας προειδοποιούν. Τα ελαστικά που προτείνει ο κατασκευαστής από την άλλη, τείνουν ακόμη και στις πιο επικίνδυνες καταστάσεις να σταθεροποιούνται γρήγορα και με ασφάλεια».

Μύθος 3ος: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χειμερινά σου ελαστικά και το καλοκαίρι

Τα χαρακτηριστικά των χειμερινών (ή χιονιού) ελαστικών είναι διαφορετικά από αυτά των θερινών. Όταν μπαίνει η άνοιξη, η ανάγκη αλλαγής από τα χειμερινά στα θερινά ελαστικά δεν είναι ένα ζήτημα του marketing των κατασκευαστών ελαστικών, αλλά ένα ζήτημα ασφάλειας. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η χρήση θερινών ελαστικών το χειμώνα είναι μια κακή ιδέα. Όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η χρήση των χειμερινών ελαστικών το καλοκαίρι είναι επικίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν πιο υψηλά αυλάκια στο πέλμα, τα οποία σε υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να μαλακώνουν, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χάνει σε πρόσφυση ιδίως στο φρενάρισμα.

Μύθος 4ος: Χρησιμοποιούμε All Season ελαστικά όλο το χρόνο

Ο Dušan Petrovický της Skoda μας εξηγεί τη σημασία της αλλαγής των ελαστικών το καλοκαίρι με το χειμώνα: «Κανείς δεν φορά μπότες χιονιού το καλοκαίρι και κανείς σαγιονάρες το χειμώνα! Έτσι συμβαίνει και με τα ελαστικά. Εάν βρίσκεστε σε περιοχή που υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες το χειμώνα με το καλοκαίρι, θα έχετε πάντα μειονέκτημα χρησιμοποιώντας ελαστικά All Season, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου».

Μύθος 5ος: Τα θερινά ελαστικά είναι OK για το 4Χ4 σας ακόμη και το χειμώνα

Μπορεί η ύπαρξη της τετρακίνησης να βελτιώνει την πρόσφυση του αυτοκινήτου σας, όμως εάν τα ελαστικά δεν είναι αυτά που πρέπει, τότε υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την ασφάλειά σας. Έχετε δει ποτέ έναν σκύλο να περπατά στον πάγο για πρώτη φορά; Κάπως έτσι θα συμπεριφέρεται και το αυτοκίνητό σας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ