pentapostagma-sprite
Κόσμος

Οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες -Αναμένουν μεγάλη νίκη του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατακτά τη Γαλλία την ώρα που η σύζυγός του προσπαθεί να καταπολεμήσει τις φοβίες της. Ο 39χρονος πρόεδρος αναμένεται να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ενώ η Μπριζίτ προσπαθεί να ξεπεράσει τις φοβίες για τις μετακινήσεις. Η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας τρέμει τις μετακινήσεις: είτε είναι με πλοίο, είτε είναι με αεροπλάνο, είτε με τρένο. 

Ο «μονάρχης» Μακρόν, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να «παγιώσει» την αυτοκρατορία του στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το «τσουνάμι» Μακρόν που σάρωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδυναμώνοντας αισθητά τα παραδοσιακά κόμματα, την Κεντροδεξιά (έλαβε ποσοστό 21,5%) και τους Σοσιαλιστές (9,5%) αλλά και τη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν (13,2%) αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Η νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να είναι ανανεωμένη, καθώς περισσότεροι από 200 απερχόμενοι βουλευτές δεν θα εκπροσωπούνται πλέον. Η πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου προτού συγκροτηθεί σε σώμα για να εκλέξει τον πρόεδρό της. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές – η οποία μπορεί να είναι ταυτόσημη με αυτήν της οποίας ηγείται τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είτε με αλλαγές.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στις μεγάλες πόλεις, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον πρώτο γύρο (11 Ιουνίου), πρώτο αναδείχθηκε το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός!», με τον κεντρώο σύμμαχό του «Modem», με ποσοστό με 32,3%, ενώ η αποχή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας το 51,29%.

Στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 13,20% των ψήφων, η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) το 13,7% των ψήφων μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και προηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο καταβαραθρώθηκε αποσπώντας ποσοστό 9,5%. Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news