pentapostagma-sprite
Κόσμος

Το πρώτο βήμα για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και η οργή της Βαρσοβίας για Tουσκ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την Ευρωπαϊκής Ένωσης με το προσχέδιο της λεγόμενης «Δήλωσης της Ρώμης», το οποίο καλούνται να επεξεργαστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μπορεί οι αναφορές στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι «διπλωματικά» ήπιες ωστόσο η ουσία είναι μία.

Μετά από τις εκκλήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά και τις προειδοποιήσεις περί κινδύνου αποσύνθεσης της ΕΕ, άλλων κρατών που φοβούνται ότι «θα μείνουν απ' έξω», το κείμενο αποφεύγει προσεκτικά να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενες διατυπώσεις: «Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποια πεδία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι' αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά το κείμενο, επιμένοντας, παράλληλα, σε μια «ενιαία και αδιαίρετη Ένωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Με την ήπια φρασεολογία που χρησιμοποιεί το κείμενο, εκτιμούν οι αρθρογράφοι, δίνεται η δυνατότητα στους υποστηρικτές μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, να δώσουν μια ώθηση στην ιδέα παραμένοντας ταυτόχρονα διπλωματικοί έναντι των χωρών που είναι αντίθετες στην προοπτική αυτή.

Στο μεταξύ στην Πολωνία επικρατεί οργή για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βαρσοβία μπλόκαρε την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιχείρησε μάταια να αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, έριξε βολές προς τη Γερμανία, ενώ γύρω της συνασπίζονται οι χώρες του Βίζεγκαρντ.

«Δεν θα αποδεχθώ τα συμπεράσματα της Συνόδου, επομένως η Σύνοδος δεν θα είναι έγκυρη» υπογράμμισε η Σίντλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Το μπραντ ντε φερ μεταξύ της επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή Τουσκ, καθώς επρόκειτο για μια ξεχωριστή διαδικασία και η επανεκλογή του εγκρίθηκε με την πλειοψηφία που απαιτείτο.

«Οι υποψήφιοι πρέπει να προκύπτουν έπειτα από συναίνεση και να είναι αποδεχτοί στις χώρες προέλευσής τους. Εάν αυτές οι αρχές δεν γίνονται σεβαστές, η ΕΕ θα παραμείνει διχασμένη» επισήμανε η Μπεάτα Σίντλο.

«Η ΕΕ διανύει μια κρίση (…). Έχουμε επίγνωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΕ, ωστόσο κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να αδιαφορήσουν» κατήγγειλε η ίδια.

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορίσουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν, έκρινε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news