Κόσμος

Οι Κινέζοι κατηγορούν εμπλοκή της ΜΙΤ στο ζήτημα των Ουιγούρων Τούρκων

Όποιος νομίζει πως οι Τουρκική χείρα βοηθείας έχει μάκρος μόνο για τα Βαλκάνια είναι γελασμένος. Η Άγκυρα έχει απλώσει τα πλοκάμια της μέχρι την μακρινή δυτική Κίνα, και αυτό δεν είναι δικό μας μύθευμα, αλλά το λένε με οργή Κινέζοι διπλωμάτες και στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν παύσει στιγμή να υποκινούν ταραχές στην επαρχία Ξινγιάνγκ, το κεντροασιατικό σύνορο προς δυσμάς της Κίνας, όπου κατοικούν οκτώ εκατομμύρια τουρκόφωνοι Ουιγούροι μουσουλμάνοι, αποτελώντας το 40% της συγκεκριμένης επαρχίας.

Το Πεκίνο κατηγορεί ανοιχτά ως εγκέφαλο των τουρκικών μεθοδεύσεων την Ουιγούρο επιχειρηματία Ρεμπίγια Καντίρ, η οποία ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι, αναφέρονται ανοιχτά σε εκτεταμένη δράση της τουρκικής ΜΙΤ στην περιοχή, όπου στρατολογούνται και εκπαιδεύονται οι φανατικότεροι τουρκογενείς, σε μια διαδικασία που θυμίζει πολύ τους τουρκοκυπριακούς θύλακες πριν το 1974.

Η Άγκυρα δεν έχει απλώσει τυχαία μέχρις εκεί το χέρι της. Η Ξινγιάνγκ είναι επαρχία πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι την είχε επισκεφθεί τον Οκτώβριο του 2010 ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία μπαίνει με απροκάλυπτο τρόπο στα χωράφια μιας υπερδύναμης και μην ξεχνάμεότι και η έτερη υπερδύναμη της Ρωσίας τους κατηγορεί ότι είχαν σχέση οι υπηρεσίες τους με το σχέδιο δολοφονίας Πούτιν. Η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με εξωφρενικά δυνατότερους από αυτήν αντιπάλους προφανώς με παραινέσεις κύκλων καλά κρυμμένων στις κουρτίνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ