Κόσμος

Εντείνεται η αντιπαράθεση Κίνας – Φιλιππίνων – Επίδειξη ισχύος από την Κίνα;

Το Πεκίνο αύξησε ακόμη περισσότερο την Παρασκευή την έντονη αντιπαράθεση διάρκειας δέκα ημερών μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων με την αποστολή ενός τρίτου πολεμικού πλοίου στην ακτή της Θάλλασας της Νότιας Κίνας, όπου οι δύο χώρες διεκδικούν την εδαφική κυριαρχία.

Η σύγκρουση στην ακτή Scarborough ξεκίνησε στις 10 Απριλίου όταν και ένα πολεμικό πλοίο των Φιλιππίνων κατηγόρησε οκτώ κινέζους ψαράδες για παράνομη εισχώρηση και καταπάτηση στη θαλάσσια ζώνη των Φιλιππίνων, και επιχείρησε να τους συλλάβει.

Επίσημοι άρχοντες της χώρας δήλωσαν ότι τα κινέζικα πλοιάρια μετέφεραν είδη υπό εξαφάνιση όπως γιγαντιαίες αχιβάδες και ζωντανούς καρχαρίες, που η αλιεία τους είναι παράνομη.

Πολεμικό πλοίο των Φιλιππίνων επιχείρησε να συλλάβει τους ψαράδες, αλλά η απόπειρα αυτή σταματατήθηκε από την άφιξη δύο κυβερνητικών κινεζικών πλοίων, τα οποία διέταξαν το πολεμικό πλοίο των Φιλιππίνων να αποχωρήσει από την ακτή Scarborough, δηλώνοντας ότι αποτελεί περιοχή της Κίνας.

Το φιλιππινέζικο πλοίο αρνήθηκε να υποχωρήσει, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι στην αποκλειστική ζώνη των θαλάσσιων υδάτων της χώρας.

Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη μίας χώρας σε έκταση περίπου 230 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή της, και η αμφισβητούμενη ακτή βρίσκεται μόλις 140 μίλια μακριά από την ακτή των Φιλιππίνων. Η πλησιέστερη εδαφική περιοχή της Κίνας στην συγκεκριμένη ακτή είναι η επαρχία Hainan, η οποία βρίσκεται 542 μίλια μακριά από την Ακτή Scarborough.

Την Τρίτη, οι Φιλιππίνες ζήτησαν από την Κίνα να επιλυθεί το ζήτημα σε διεθνές δικαστήριο που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη.

“Σκοπεύουμε να καλέσουμε ταπεινά τους Κινέζους φίλους μας να συμμετάσχουν μαζί μας στο Διεθνές Δικαστήριο του Δικαίου Θαλάσσης’’, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλιππίνων Albert del Rosario.

‘’Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Κίνα διαθέτει χιλιάδες περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από τις Φιλιππίνες. Παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι τελικά το διεθνές δίκαιο θα αποτελέσει τον μέγιστο εξισορροπιστή της διαμάχης’’.

Όμως, σε μία κίνηση που καταδεικνύει πόσο λίγο ενδιαφέρεται η Κίνα για το διεθνές δίκαιο, το Πεκίνο αγνόησε την πρόταση και επανέφερε το αίτημα της για την απόσυρση των φιλιππινέζικων πλοίων από την ακτή με στόχο ‘να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή’.

Αντί, να μεταβεί προς δικαστική επίλυση του ζητήματος, η Κίνα απέστειλε τρίτο πολεμικό πλοίο στην διαφιλονικούμενη ακτή.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι η αποστολή και τρίτου πολεμικού πλοίου έγινε επειδή οι Φιλιππίνες ατίμασαν την δικαιοδοσία της Κίνας.

Η έντονη αντιπαράθεση παρακολουθείται στενά από την ευρύτερη περιφέρεια, με στόχο να αξιολογηθεί πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει το Πεκίνο για την διεκδίκηση των εδαφών.

Η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ταιβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν όλες αντικρουόμενες διεκδικήσεις και συμφέροντα στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με την Κίνα να διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί ένα πολυσύχναστο εμπορικό πέρασμα, έχει άφθονους πόρους για αλιεία και θεωρείται ότι είναι πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ