Κόσμος

Αποσύρεται ο στρατός του Νότιου Σουδάν από τις πετρελαιοπηγές της Χέγκλιγκ

Το Νότιο Σουδάν αναμένεται να αποσύρει τα στρατεύματά του από την διαμφισβητούμενη πόλη πετρελαιοπηγών την οποία κατέλαβαν οι δυνάμεις της την περασμένη εβδομάδα, αποκόπτοντας ουσιαστικά τους φόβους για ανεξέλεγκτο πόλεμο με την γειτονική χώρα του Βόρειου Σουδάν.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της χώρας Salva Kiir δήλωσε ότι η χώρα συνεχίζει να διεκδικεί την πόλη Heglig ως μέρος του Νότιου Σουδάν και ανέμενε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί έπειτα από διεθνή διαμεσολάβηση.

Η κατάληψη της πόλης από στρατεύματα του Νότιου Σουδάν είχε ως αποτέλεσμα την διεθνή κατακραυγή: τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Η.Π.Α και την Μεγάλη Βρετανία.

Η επίθεση του Νότιου Σουδάν είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Σουδανού προέδρου και την αύξηση της πολεμικής έντασης στην περιοχή.

Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν πέρυσι έπειτα από σχετικό ψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο αποτέλεσε το επιστέγασμα της ειρηνευτικής συνθήκης του 2005 η οποία έδωσε τέλος σε πόλεμο δεκαετιών.

Παρόλη την υπογραφή της συνθήκης, η βία μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας ίσως και του γεγονότος των διαφορών σχετικά με τα σύνορα, αλλά κυριότερα την αντιπαράθεση για τα μερίδια του πετρελαίου στην συνοριακή περιοχή.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Νότιου Σουδάν δήλωσε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρείς ημέρες.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την περιοχή. Εάν τα εδάφη μας καταληφθούν από το Σουδάν δεν θα περιμένουμε τη διεθνή κοινότητα’’ δήλωσε ο Aguer. Ο στρατός θα είναι εκεί για να αντιδράσει σε οποιεσδήποτε προκλήσεις και να επέμβει εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί’’.

Η αεροπορία του Σουδάν παρόλα αυτά συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα: συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την διασυνοριακή περιοχή η οποία ανήκει στη χώρα του Νότιου Σουδάν.

Το Νότιο Σουδάν συνεχίζει να στηρίζει την υπεράσπιση του εδάφους της Heiglig – το οποίο του ανήκει – αλλά αποσύρει τα στρατεύματά του σε μία ένδειξη προσπάθειας αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ