Κόσμος

Συνάντηση Μεντβέντεφ - Μπράτουσεκ: Η κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει

η-κατασκευή-του-south-stream-θα-προχωρήσειΤη πεποίθησή τους ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα προχωρήσει, παρά τα ζητήματα που ανέκυψαν πρόσφατα, εξέφρασαν σε συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ.

“Η Σλοβενία αναμένει ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν και το έργο θα ολοκληρωθεί”, είπε η κ. Μπράτουσεκ, αναφερόμενη στις εξελίξεις, μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία για τον South Stream με έξι κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) αλλά και τη Σερβία, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Μεντβέντεφ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι ο South Stream θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. “Μην έχετε καμία αμφιβολία επ' αυτού”, είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Οι εξελίξεις γύρω από το έργο του South Stream βρέθηκαν υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών της κ. Μπράτουσεκ με τον Ρώσο ομόλογό της. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η σλοβενική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί επί του παρόντος τη συμφωνία της με τη Ρωσία, δεδομένου και ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

newsit.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ