Κόσμος

Η Ρωσία δεν θα κατασκευάσει διακλάδωση του αγωγού «Turk Stream» στην Βουλγαρία

Αλλαγή πλεύσης της ρωσικής πολιτικής από την Μόσχα , η οποία δεν θεωρεί πλέον την Βουλγαρία ως ένα κομβικό σημείο για το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream» , δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, αναφέρει ο βουλγαρικός τύπος.

«Αυτό δεν συζητείται πλέον» , ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR -TASS , ο Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ρωσική πρωτεύουσα.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι, η ΕΕ δεν επέτρεψε την υλοποίηση του προηγούμενου αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», είπε ο Νόβακ.
«Σε μεγαλύτερο βαθμό , για αυτό ευθύνεται  βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι η Βουλγαρία. Η Βουλγαρία δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί την θέση της» , πρόσθεσε ο ίδιος.

Εδώ ο Ρώσος  εκφράζει με σαφήνεια την αδυναμία της Βουλγαρίας να υλοπιοιήσει μια εθνική πολιτική πάνω στο θέμα αυτό.

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream», παρουσιάστηκε από την ρωσική εταιρεία Gazprom τον Δεκεμβρίου 2014, αντικαθιστώντας τα σχέδια για τον αγωγό South Stream. Ένα έργο που είχε σχεδιαστεί για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω Βουλγαρίας, και το οποίο η Gazprom αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αγωγός «Turk Stream», προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία έως τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα για παράδοση από εκεί στην συνέχεια στην ΕΕ.

Η ρωσική παρέμβαση σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, "βάζει φωτιά" στο όλο σκηνικό διότι η Μόσχα διαφαίνεται να προκρίνει την ΠΓΔΜ αντί για την Βουλγαρία, στα ενεργειακά σχέδια της . Η Βουλγαρία «τιμωρείται» ενδεχομένως για την φιλοαμερικανική στάση της και λόγω ύπαρξης αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην χώρα.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ΠΓΔΜ δεν ανήκει στην ΕΕ, άρα  «φεύγει ο βραχνάς» των Βρυξελών. Η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια είναι γεγονός. Επόμενοι στόχοι  θα είναι η Βοσνία και  το Μαυροβούνιο ως εμποδίων  στην επέκταση του αλβανικού εθνικισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ