Κόσμος

Washington Post: «1000 Αμερικανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 800 πολίτες, αυξάνοντας την λαϊκή δυσαρέσκεια»

Την  υπέρμετρη αστυνομική βία των οργάνων επιβολής της τάξης στηλιτεύει η αμερικανική εφημερίδα  Washington Post. Στις ΗΠΑ 1000 Αμερικανοί αστυνομικοί  φέτος πυροβόλησαν  κατά την  εκτέλεση του καθήκοντος 800 ανθρώπους για διάφορους λόγους.

Τονίζεται ότι οι Αμερικανοί πολίτες διακατέχονται από μια ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την δράση της αστυνομίας και την υπέρμετρη βία ακόμη και κατά μικρών παιδιών, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο.

«Αυτό το έτος, από σφαίρες της αστυνομίας των ΗΠΑ, σκοτώθηκαν  800 άτομα. Ενώ ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια στην κοινωνία, από την στάση των οργάνων επιβολής του νόμου  με την χρήση  θανατηφόρου βίας,  σημειώνει η εφημερίδα.  Από τους   800 Αμερικανούς πολίτες που σκοτώθηκαν, σχεδόν οι μισοί ήταν λευκοί , το ένα τέταρτο ήταν  εκπρόσωποι της μαύρης κοινότητας, και το ένα  έκτο μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σε 595 περιπτώσεις (74% του συνόλου) τα θύματα ήταν « άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν πυροβόλα όπλα, τα οποία χρησιμοποίησαν, ή επιτέθηκαν κατά αστυνομικών . Αυτό περιλαμβάνει και  βίαια εγκλήματα, όπως πυροβολισμοί επιθέσεις με μαχαίρια, ομηρία,  πειρατεία  αυτοκινήτων  και ένοπλη επίθεση»  λέει το άρθρο.

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση σε αυτή την κατηγορία , αφορά  242 περιπτώσεις (30% του συνόλου), είναι η « εν ψυχρό εκτέλεση»  από   αστυνομικούς , ενάντια  σε κάποιον που είχε μεν  όπλο ή προσποιήθηκε ότι είχε , αλλά δεν πάτησε την σκανδάλη.

Μετά έρχονται οι δολοφονίες με την  χρήση  πυροβόλων όπλων που αφορά  224 άτομα (28% του συνόλου). Στην περίπτωση αυτή, το 87 τοις εκατό των περιπτώσεων αυτών οι εγκληματίες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αστυνομικούς .

Σε 129 περιπτώσεις (16% του συνόλου)  απλοί πολίτες επιτέθηκαν με την χρήση επικίνδυνων αντικειμένων . «Κατά την διάρκεια της επίθεσης, οι δράστες χρησιμοποίησαν  μαχαίρια, τσεκούρια, χημικές ουσίες ή αυτοκίνητα», τονίζει η έρευνα .  Εδώ, το 70% των επιθέσεων στρέφονταν κατά της αστυνομίας .

Η Washington Post τονίζει  όμως τις 205 περιπτώσεις (26% του συνόλου) που αφορούν την δολοφονία  αστυνομικών από ομάδα ανθρώπων, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Αυτή η εκδοχή περιλαμβάνει τις περιπτώσεις όπου το θύμα δεν επιτέθηκε σε κανέναν.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι δολοφονίες  πολιτών από αστυνομικούς , οι οποίοι  φέρονται να παράκουσαν  εντολές των οργάνων της τάξης επιβολής του  νόμου. Αυτή η τελευταία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού αριθμού των δολοφονιών από  αστυνομικούς και έχει την μεγαλύτερη  δημοσιότητα εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η ανέχεια, η ανεργία , η μαζική μετανάστευση, η έλλειψη συστήματος κοινωνικής πρόνοιας θα προκαλέσουν ακόμη και μαζικές εξεγέρσεις στο μέλλον. Άλλωστε η δομή της κοινωνίας και η μορφή που « σχηματοποιείται» σιγά –σιγά παραπέμπει σε εντελώς ανελεύθερα καθεστώτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ