Κόσμος

«Κόκκινη» προσευχή με 55 νεκρούς στην Νιγηρία

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν χθες από δύο επιθέσεις σε τεμένη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ενώ στα σύνορα του Καμερούν, οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους για λίγες ώρες μια νέα πόλη.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Κεράουα στο βόρειο άκρο της χώρας, χθες το πρωί, πριν εκδιωχθούν από τον στρατό του Καμερούν. «Αποχώρησαν μετά την άφιξη των στρατιωτών. Δεν διεξάγονται πλέον μάχες», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Καμερούν, ενώ στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την αποχώρηση των ανταρτών: «Ο στρατός ελέγχει την Κεράουα. Οι μαχητές αντάρτες διέφυγαν προς τη Νιγηρία» δήλωσε προσθέτοντας ότι ο στρατός διέσχισε τα σύνορα και «σφυροκοπά τις θέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία» και ότι «υπάρχουν άμαχοι νεκροί», χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημος απολογισμός της επίθεσης.

Η Κεράουα, δίπλα στην ομώνυμη νιγηριανή πόλη, βρίσκεται στην περιοχή Κολοφάτα του Καμερούν και αποτελεί συχνά τον στόχο επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ και επιθέσεων αυτοκτονίας.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που η Μπόκο Χαράμ καταλαμβάνει μια περιοχή, μετά τη μεγάλη αποδυνάμωσή της από περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό από τις αρχές του 2015.

Ήδη μια διπλή επίθεση με τουλάχιστον 20 νεκρούς και περισσότερους από 140 τραυματίες στην αγορά είχε συγκλονίσει την πόλη στις 3 Σεπτεμβρίου.
Αντιμέτωποι με τις επιχειρήσεις του στρατού, οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ που έχουν συμμαχήσει με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχασαν από τις αρχές του 2015 τα περισσότερα από τα εδάφη που ήλεγχαν, κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία. Ωστόσο παραμένουν σταθερά οχυρωμένοι σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως στο δάσος Σαμπίσα, τα όρη Μάνταρα, νησιά της λίμνης Τσαντ και αυξάνουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Καμερούν και το Τσαντ.

Επίθεση σε τέμενος

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν νωρίς χθες το απόγευμα στην επίθεση εναντίον του τεμένους του Τζαμπούτου στη Γιόλα της Νιγηρίας, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Είχε προηγηθεί επίθεση αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο σε 28 ανθρώπους το πρωί, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής μέσα σε τζαμί της πόλης Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, επίσης στη βορειοανατολική χώρα.

Η Μπόκο Χαράμ σπείρει τον τρόμο στην πόλη αυτή που έχει ήδη πληγεί έξι φορές από επιθέσεις εδώ και έναν μήνα, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 76 ανθρώπων, σύμφωνα απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν είναι γνωστό αν η επίθεση στη Γιόλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Ανταμάουα, διαπράχθηκε από καμικάζι ή μια βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στο τζαμί.

«Οι πιστοί ήταν όρθιοι για την έναρξη των προσευχών μετά το κήρυγμα του ιμάμη, όταν σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη», δήλωσε εθελοντής που μετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης. «Επικράτησε πανικός, δεκάδες πιστοί κείτονταν στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος. Εμείς διαχωρίσαμε τους νεκρούς από τους τραυματίες μεταξύ των θυμάτων».

Η Μπόκο Χαράμ που θέλει να ιδρύσει ισλαμικό χαλιφάτο στη βορειοανατολική Νιγηρία έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον τζαμιών και θρησκευτικών ηγετών οι οποίοι δεν συμμερίζονται την ακραία ιδεολογία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ